Ειδήσεις

Published on September 19th, 2013 | by fileto

0

Εξετάζουν by pass για τον αγωγό ΤΑΡ από Τενάγη

Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ ομάδας αγροτών και τεχνικών συνεργείων που τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή του αγωγού σύμφωνα με το γενικότερο σχεδιασμό που προέβλεπε διέλευση του αγωγού μέσα από την πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων.

Βέβαια ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τονίζει ότι δεν θα περάσει ο αγωγός ΤΑΡ από τα Τενάγη, αλλά η απόφγαση βαρύνει την κυβέρνηση και την εταιρεία η οποία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους εμπλεκόμενους στην κατασκευή του
Ο πρόεδρος του τμήματος ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Λάζαρος Βασιλειάδης, ανέφερε ότι “δεν πρέπει ο αγωγός να περάσει από περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, όπως η Νέα Καρβάλη και τα Τενάγη. Πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διέλευση του αγωγού. Σε συνεργασία με το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θα τεκμηριώσουμε επιστημονικά το θέμα με την τύρφη, τη συνίζηση και την έλλειψη σταθερής θεμελίωσης κατά μήκος των Τεναγών, που απαιτείται για ένα τέτοιο έργο”.

Από την πλευρά του του ο πρόεδρος του τμήματος ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ζαφείρης Μυστακίδης ανέφερε πως την Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη για το θέμα της όδευσης του ΤΑΡ, στην οποία θα εκτεθούν αναλυτικά οι λόγοι που δεν πρέπει η χάραξη να περιλαμβάνει τα Τενάγη Φιλίππων. Χαρακτήρισε προσχηματική τη διαδικασία διαβούλευσης της εταιρείας με τους κατοίκους των οικισμών των Τεναγών και της Νέας Καρβάλης, αφού εν πολλοίς φαίνεται να έχει προαποφασίσει την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι τοπικοί φορείς χρειάζεται να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες πριν να είναι αργά.

Επίσης, στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι εκτός από το θέμα του υπεδάφους, λόγω της τύρφης, που δεν επιτρέπει τη θεμελίωση ενός τέτοιου έργου, από την πεδιάδα των Τεγανών διέρχεται και ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Καβάλας γεγονός που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την κατασκευάστρια εταιρεία.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑