Ειδήσεις

Published on September 30th, 2013 | by fileto

0

Ενεργό για σεισμό 7 ρίχτερ το ρήγμα Κομοτηνής – Ιάσμου

Περισσότερα από 60 ενεργά ρήγματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν σεισμούς καταγράφηκαν από ομάδα σεισμολόγων του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Φερράρα της Ιταλίας.

Ανάμεσα σ’ αυτά ενεργό θεωρείται και το ρήγμα Κομοτηνής – Ιάσμου που μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ.

 

Το ρήγμα Κομοτηνής-Ιάσμου και Ξάνθης μπορεί να δώσει σεισμό έως και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στην περιοχή των Σερρών και του Μπέλες  και της Δράμας έχουν καταγραφεί ενεργά ρήγματα που μπορεί να δώσουν σεισμό μεγέθους έως και 6.8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στη χερσόνησο της Χαλκιδικής καταγράφονται ενεργές ζώνες ρηγμάτων που συνδέονται με αυτές της Θεσσαλονίκης, ενώ στο νότιο θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής περνά μια δεύτερη ζώνη ρηγμάτων του τόξου του Βορείου Αιγαίου.

Οι νομοί Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, διατρέχονται από δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα που μπορούν να δώσουν μέχρι 6.8-7 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ανησυχητικό για μικρότερης δυναμικής ρήγματα είναι όμως ότι εντοπίζονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές , συχνά με πυκνή δόμηση.

Ενεργά  ρήγματα  έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες στην περιοχή της Χαλκιδικής μπορούν να δώσουν σύμφωνα με το χειρότερο ενδεχόμενο σεισμό έως και 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

– See more at: http://www.ka-business.gr/pages/research-news/4489/ekshnta-energa-rhgmata-sth-boreia-ellada#sthash.esH6s4BD.dpuf


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑