Άποψη - Γνώμη

Published on October 3rd, 2013 | by fileto

0

Κερδισμένοι και χαμένοι των εξελίξεων

Όλοι θα περίμεναν ότι η κυβέρνηση αρχικά με την αιφνιδιαστική κίνηση να συλλάβει τους αρχηγούς Νίκο Μιχαλολιάκο και Ηλία Κασιδιάρη, να στιγματίσει με τον τρόπο αυτό την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και να περάσει το μήνυμα του αποφασισμένου κράτους ότι θα κέρδιζε πόντους.

Τελικά με μια ψύχραιμη ματιά και όπως εκτυλίχθηκε το σχέδιο δεν είχαν προετοιμαστεί ορθά όλες οι παράμετροι, το δε πόρισμα του αντιεισαγγελέα ήταν προφανές ότι δεν έστεκε δεν μπορούσε με αυτό το κατηγορητήριο και δύο μάρτυρες ενός εκ των οποίων το όνομα μάλιστα….αναφέρθηκε κατά λάθος….δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί εγκληματική οργάνωση.

Οι αποφυλακίσεις των βασικών στελεχών της Χρυσής Αυγής προφανώς προκάλεσε ανατροπή σκηνικού και επανέφερε στο προσκήνιο την Χρυσή Αυγή.

Άρα μέσα σε 72 ώρες λοιπόν ήρθαν τα πάνω κάτω αλλά αυτή την μάχη – όχι τον πόλεμο – αλλά αυτή την μάχη την κέρδισε επικοινωνιακά η Χρυσή Αυγή.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Μαξίμου ότι έγιναν μεγάλα επικοινωνιακά λάθη και υπάρχει κατήφεια για το αποτέλεσμα,

Η αποφυλάκιση βασικών στελεχών της ΧΑ, αλλά και από το γεγονός ότι η κοινωνία μοιράστηκε και μεγάλο μέρος της δεν είχε πειστεί ότι τα κίνητρα του κράτους ήταν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση αλλά υπήρχαν πολιτικά κίνητρα.

Παραδόξως όμως η υπόθεση αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει και άλλες πτυχές και άλλους νικητές.

Νικητής ήταν και η δικαιοσύνη, καθώς προσπάθησε να αξιολογήσει τα υπαρκτά στοιχεία του κατηγορητηρίου και όχι να καλύψει τις επιθυμίες ή προσδοκίες ή ακόμη και την θέση της κυβέρνησης που σχεδίασε την σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής.

Από την μάχη αυτή δεν κέρδισε, αλλά και δεν έχασε η ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς όταν συνειδητοποίησε την εξέλιξη των πραγμάτων χρησιμοποίησε ευέλικτη ρητορική και επέρριψε την ευθύνη στην δικαιοσύνη για τις κινήσεις που έγιναν, όπως βέβαια και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας που είπε ότι έκανε αυτό που επέτασσε η δικαιοσύνη.

Με μια ψύχραιμη ματιά ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.

Αν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο υπαρχηγός της Χ. Παππάς αποφυλακιστούν θα έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε επικοινωνιακή αντεπίθεση και αν αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Αν στην πορεία η Χρυσή Αυγή εξέλθει κερδισμένη θα αποδειχθεί στα δικαστήρια που θα υπάρξουν.

Αν αθωωθούν τότε προφανώς δεν θα μιλάμε για νίκη αλλά για καταδίκη του πολιτικού συστήματος καθώς θα έχουν κερδίσει τον πόλεμο.

Αν δεν αθωωθούν τότε προφανώς η Χρυσή Αυγή θα στριμωχθεί εκ νέου, αλλά δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει η κοινωνία η οποία βάλετε από τα μέτρα, τα χαράτσια και το στρίμωγμα στα οικονομικά.

Είναι δε κωμικοτραγικά όσα εκτυλίχθηκαν με την αστυνομία να παρουσιάζει από το σπίτι του υπαρχηγού Παππά φωτογραφίες του Χίτλερ, πινακίδες και βιβλία χουντικών.

Από πότε απαγορεύεται να έχει στην οικία του ο οποιοσδήποτε ελεύθερος έλληνας το οποιαδήποτε βιβλίο ή φωτογραφία ή εικόνα;

Και εκείνη η παρέμβαση Φαήλου Κρανιδιώτη που κουνούσε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ μόνον ως ατυχής στιγμή επικοινωνιακού αμοραλισμού από το Μαξίμου μπορεί να αξιολογηθεί.

Γυρίζοντας στο θέμα της ΧΑ, μεγάλο λάθος ήταν ο χαρακτηρισμός της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Προφανώς αν υπάρχουν μέλη που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις αμέσως να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Όμως δεν είχε καμία λογική πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας να χαρακτηρίσουν εγκληματική οργάνωση μια παράταξη 18 βουλευτών και εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων.

Η ΝΔ είναι κόμμα της κεντροδεξιάς ενώ η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο άκρο της δεξιάς.

Η Χρυσή Αυγή παίρνει ψηφοφόρους από την ΝΔ και η ΝΔ από την Χρυσή Αυγή όπως αποδείχθηκε από τις έσχατες εξελίξεις.

Η ΝΔ ως κόμμα δημοκρατικό θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει ποιος είναι ο χώρος που την εκφράζει.

Η ΝΔ και οι ψηφοφόροι της δεν είναι στη βάση τους ούτε φίλα προσκείμενοι σε ναζιστικές ιδεολογίες, αλλά ούτε και θιασώτες των άκρων.

Το ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θέλουν να τον ρίξουν το άλλο άκρο της Χρυσής Αυγής.

Το πολιτικό σύστημα με την σημερινή του μορφή έπαιξε και έχασε τον μπούσουλα. Το κέντρο θέλει επαναπροσδιορισμό με νέα πρόσωπα, χωρίς τις κορώνες του Άδωνη, τις ακρότητες του Φαήλου και τις κινήσεις που κάνουν ορισμένοι για να αποδείξουν στην σημερινή ηγεσία της κυβέρνησης ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Επαναπροσδιορισμός σήμερα και τώρα. Η εξουσία άλλωστε δεν είναι αυτοσκοπός. Η εξουσία πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός υποφέρει, πληρώνει και ματώνει.

Τέρμα πια η επικοινωνία της καρέκλας και ο σφιχτός εναγκαλισμός με τα συμφέροντα.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν σε μια δυτική δημοκρατία η οποία είναι ανεκτική και προοδευτική. Το αξίζει!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑