Ειδήσεις

Published on October 16th, 2013 | by fileto

0

Η ευλογιά βάζει σε καραντίνα τον Έβρο για μια ακόμη φορά

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα απολύμανσης των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό για τα αυτοκίνητα που κινούνται από τον Έβρο προς το εσωτερικό της Θράκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Π.Ε. Έβρου έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό από την ευλογιά των αιγοπροβάτων και ήδη έχουμε θετική εκτροφή στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Για να προφυλάξουν λοιπόν τα κοπάδια τους η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

  1. Να παρακολουθείς τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, επικοινώνησε άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
  2. Να μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  3. Να μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
  4. Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
  5. Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν είσαι κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.
  6. Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, ζωοτροφές, ζώα ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
  7. Προμηθεύσου κι εσύ κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό και χρησιμοποίησέ το στην είσοδο-έξοδο της εκτροφής σου, στα ρούχα εργασίας, στο όχημα μεταφοράς σου και οπουδήποτε αλλού κρίνεις εσύ απαραίτητο, πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του.

Από τις 14 Αυγούστου στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου απαγορεύεται η έξοδος ζώντων ζώων, μη εδωδίμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών καθώς και ειδών χορτονομής, καθώς και οι αγοραπωλησίες ζώων, η μετακίνηση τους από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου φαίνεται ότι τα μέτρα επεκτείνονται προληπτικά και στα όρια του Έβρου με τη Ροδόπη, με τη λειτουργία του ειδικού σκάμματος το οποίο για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν για τον περιορισμό του αφθώδη που είχε πλήξει την περιοχή.

Ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει την κοινοτική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην τελευταία συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Υγείας των ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Σύντομα -πιθανόν και την επόμενη Παρασκευή- κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τον Έβρο για να δει τις εξελίξεις από κοντά και να διοργανώσει και σχετική ημερίδα.

leader σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας Τα προγράμματα αυτά δίνουν επιδοτήσεις μέχρι και 60% του κόστους επένδυσης και μέχρι στιγμής είναι ενεργά σε επτά περιοχές της Ελλάδας (Έβρος, Κυκλάδες, Δράμα, Ολυμπία, Χαλκιδική, Πέλλα και Άρτα). Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, είναι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, εστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία, οι βιοτεχνίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, τα γραφεία οργάνωσης αγροτικού τουρισμού και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα για κάθε Νομό της ΕλλάδαςΔιαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/career/article/300638/epidothseis-epiheirhseon-pos-na-vreite-hrhmatodothsh.html
Πηγή: www.in2life.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑