Ειδήσεις

Published on October 21st, 2013 | by fileto

0

Η συνέντευξη Ευρ. Στυλιανίδη στην Ελευθεροτυπία

Τη διαφωνία του με τη θεωρία των δύο άκρων δηλώνει ευθέως στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Υπενθυμίζει μάλιστα με νόημα ότι η Νέα Δημοκρατία επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ένωσε τους Ελληνες, απομόνωσε το φασισμό, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και εδραίωσε την εθνική συμφιλίωση.

Για την αντιμετώπιση των αιτιών που τροφοδοτούν το νεοναζισμό, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και πόλεμος κατά της φτώχειας και της ανεργίας.

«Πρέπει όλοι, δανειστές και τεχνοκράτες, να κατανοήσουν ότι πρέπει να ξανασυστηθούμε με την κοινωνία», δηλώνει επίσης αναφερόμενος στις προτάσεις βουλευτών της Ν.Δ. για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη φορολογία των αγροτεμαχίων. «Οι βουλευτές δεν λειτουργούμε στυγνά τεχνοκρατικά», σχολιάζει αφήνοντας αιχμές και τονίζοντας τη διαφωνία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με λογικές οριζόντιων μέτρων.

Οσον αφορά το ερώτημα, εάν θα τον ενδιέφερε να είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη που θα κατεβάσει η Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επισημαίνοντας πάντως ότι προτεραιότητά του είναι η κεντρική πολιτική σκηνή και η Ροδόπη.

Η εθνική συμφιλίωση

* Η θεωρία των δύο άκρων διχάζει την κοινωνία και τη Νέα Δημοκρατία. Ευθέως, ποια είναι η γνώμη σας; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ άκρο;

– Σας το λέω ευθέως. Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων. Ιδιαίτερα όταν αυτή εξισώνει ένα νέο ναζιστικό μόρφωμα με ολόκληρη την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Θυμίζω ότι η Ν.Δ. επί Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η παράταξη που ένωσε τους Ελληνες και απομόνωσε το φασισμό. Αυτή η παράταξη νομιμοποίησε το ΚΚΕ και μίλησε για επίπλαστες ετικέτες Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, εδραιώνοντας την εθνική συμφιλίωση μετά από μια μακρά περίοδο διχασμού που πλήγωσε τον Ελληνισμό.

Βεβαίως η βία και οι ακρότητες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει να καταγγέλλονται και να απομονώνονται. Είναι επικίνδυνο, όμως, η υγιής ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση να μεταπίπτει σε διχαστικές προσεγγίσεις, διότι τότε, εκτός από το διχασμό της κοινωνίας, προκαλεί και έναν πρωτόγονο φανατισμό που δεν ωφελεί σε τίποτα.

* Παρά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την αυστηρή ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κρατά ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων και ότι δεν ωφελείται σημαντικά η Ν.Δ. Ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική αντιμετώπισή της; Εγιναν, κατά τη γνώμη σας, οι καλύτεροι δυνατοί χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης;

– Την πολιτική μας έναντι του νεοναζισμού δεν πρέπει και δεν την προσδιορίζουν ψηφοθηρικές λογικές, αλλά το χρέος μας έναντι της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έναντι της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Η κυβέρνηση κινήθηκε με πρωτόγνωρη γενναιότητα και τόλμη στο πεδίο της ποινικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, τώρα χρειάζεται προσοχή. Η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα. Η δημοκρατία επιβάλλει κράτος δικαίου, δεν εκδικείται, κι αυτή ακριβώς είναι η υπεροχή της.

Θεωρώ αναγκαία την παράλληλη πολιτική αποδόμηση και την κοινωνική απομόνωση του νεοφασισμού. Καμία στρέβλωσή τους δεν πρέπει να μένει αναπάντητη στο Κοινοβούλιο και κανένας κοινωνικός χώρος ανοιχτός για μικροκομματική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και πόλεμος κατά της φτώχειας και της ανεργίας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι Ευρωπαίοι, μέσα από μια πολιτική διαπραγμάτευση, που οφείλει να οργανώσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα. Ο νεοναζισμός αν δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, μπορεί να προκαλέσει ένα επικίνδυνο πανευρωπαϊκό ντόμινο.

* Ησασταν μεταξύ των 55 βουλευτών της Ν.Δ. που κατέθεσαν πριν από μία εβδομάδα νέα ερώτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο η τρόικα παραμένει αμετακίνητη, ενώ παράλληλα πιέζει για νέα μέτρα. Ποια θα είναι η στάση σας σε περίπτωση που επιβληθούν νέα μέτρα;

– Είμαστε μια ομάδα πρωτοβουλίας 55-60 κατ’ αρχήν συναδέλφων της Ν.Δ. που καταθέσαμε δύο αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής. Η μία αφορά την επιδότηση της θέρμανσης και η άλλη τη φορολόγηση του κατά κανόνα μικρού αγροτικού κλήρου. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές και με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Εμείς δεν λειτουργούμε στυγνά τεχνοκρατικά, γιατί κάθε μέρα, ως εκλεγμένοι, έχουμε απέναντί μας μια κοινωνία που έφτασε στα όριά της. Κατανοούμε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Διαφωνούμε όμως με λογικές οριζόντιων μέτρων, που ακρωτηριάζουν τον κοινωνικό ιστό, δυναμιτίζουν τη συνοχή, στεγνώνουν τη ρευστότητα της αγοράς και άρα εκτινάσσουν την ανεργία. Πρέπει όλοι, δανειστές και τεχνοκράτες, να κατανοήσουν ότι πρέπει να ξανασυστηθούμε με την κοινωνία. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει με την κοινωνία απέναντι.

«Οχι τώρα εκλογές»

* Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε την Τετάρτη ότι σε περίπτωση που ζητηθούν νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί και πρέπει να τραβήξει η κυβέρνηση το σχοινί στην πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα;

– Οι εκλογές είναι στην παρούσα στιγμή επιβλαβείς τόσο για την οικονομία όσο και για τον τόπο. Η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί δυναμικά και με την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση. Αλλωστε στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, στροφής στην πραγματική οικονομία και αναπτυξιακών πολιτικών, η συναντίληψη είναι τόσο μεγάλη που διαμορφώνονται συμμαχίες πολύ ισχυρότερες κοινοβουλευτικά, ακόμα και από το άθροισμα των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερό μας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

* Εάν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα μεγάλο crash test για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί θεωρούν ότι η Ν.Δ. στους κεντρικούς δήμους πρέπει να κατεβάσει πολιτικά στελέχη. Θα σας ενδιέφερε να είστε ένα από αυτά, για παράδειγμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης;

– Από τότε που μπήκα στην πολιτική δεν έπαψα ούτε στιγμή να λειτουργώ ως μαχητής και στρατιώτης αυτής της παράταξης, στην οποία πιστεύω.

Ωστόσο, ήθελα να σας εξομολογηθώ δύο αλήθειες: πρώτον, ότι αυτό που με ενδιαφέρει κύρια είναι η κεντρική πολιτική σκηνή και όχι η Αυτοδιοίκηση και, δεύτερον, ότι στη διαδρομή μου μέχρι σήμερα κινητήριος δύναμή μου ήταν πάντα η αγάπη μου για τη Θράκη και η πίστη μου στις δυνατότητές της, καθώς και η αδιάκοπη εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου απ’ τη Ροδόπη προς το πρόσωπό μου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑