Βαλκάνια

Published on October 23rd, 2013 | by fileto

0

Ξεκινά επιτέλους ο αγωγός αερίου Κομοτηνής – Στάρα Ζαγόρα

Έπεσε η υπογραφή σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη για την απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), μεταφορικής ικανότητας τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, σε πρώτη φάση και πέντε δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σε πλήρη ανάπτυξη.

Ο αγωγός θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Βουλγαρίας και των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο που θα διοχετεύεται μέσω Ελλάδας, είτε από αγωγούς είτε από εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων, ο IGB θα διασυνδεθεί και με τον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, μέσω Ελλάδας, προς την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, εκτός από διασυνδετήριος αγωγός μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με καθοριστική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών, αποτελεί σημαντικό έργο για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου, καθώς και πύλη για την τροφοδοσία των αγορών της ΝΑ Ευρώπης με αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Ο IGB έχει συνολικό μήκος 182 χιλιόμετρα, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην πόλη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑