Ειδήσεις

Published on November 1st, 2013 | by fileto

0

Σφάζουν κοπάδια οι υπηρεσίες σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Κραυγή αγωνίας από κτηνοτρόφους της Αν. Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης από τα κρούσματα ευλογιάς.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα ελλειπή μέτρα που πήρε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης ενώ ένας κτηνοτρόφος από την Ξάνθη με δάκρυα στα μάτια είπε στις τηλεοπτικές κάμερες ότι έβλεπε με πόνο ψυχής να του σφάζουν το ζωικό του κεφάλαιο οι υπηρεσίες έξω από τη στάνη του, που με τόσο κόπο είχε φτιάξει.

Χθές συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής, πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι από τον Εβρο, την Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα, ζητώντας την συμπαράσταση των τοπικών αρχών και της κοινωνίας, προκειμένου με συντονισμένες πιέσεις προς την κυβέρνηση, να επιλυθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Στα ψηφίσματα που επέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Σταύρο Βαβία και σε εκπροσώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ άλλων ζητούν, την εφαρμογή ισόποσης στρεμματικής ενίσχυσης βοσκοτόπων και αγροτεμαχίων με τη νέα ΚΑΠ, καθώς τον εξορθολογισμό των επιλέξιμων για ενισχύσεις βοσκοτόπων σε σχέση με τις πραγματικά βοσκήσιμες εκτάσεις και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά βοσκοτόπια.

Επίσης την άμεση πληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ προς τους κτηνοτρόφους, την κατάργηση του «χαρατσιού» στις σταυλικές εγκαταστάσεις και τους βοσκοτόπους, ενώ ζητούν και την άμεση ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας.

Συγχρόνως, στο ψήφισμα τους οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την υπερφορολόγησή τους από την πολιτεία και ζητούν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους συναδέλφους που τα ζώα τους προσβλήθηκαν από την ευλογιά των προβάτων και υποχρεώθηκαν να τα θανατώσουν (αλλά οι αποζημιώσεις να καταβληθούν με την πραγματική τους αξία ή αντικατάστασή τους με ίδιας κατηγορίας ζώων).

Ζητούν επίσης την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υποχρεώνονται σε καραντίνα και την ενίσχυσή τους με ζωοτροφές, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη λειτουργίας του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑