Άποψη - Γνώμη

Published on November 1st, 2013 | by fileto

0

«Ας φάνε παντεσπάνι…» Μαρία Αντουανέτα

Ναι η φράση είναι κλασική και ειπώθηκε από την αυτοκράτειρα της Γαλλίας όταν ξεσηκώθηκε ο λαός και ζητούσε ψωμί να φάει για να ζήσει. Όταν της είπαν ότι ο λαός ζητάει ψωμί για να φάει εκείνη ως ήτο φυσικό τους είπε: «Αν δεν έχει ψωμί, ας φάει παντεσπάνι».

Η αφορμή για να θυμηθώ την αείμνηστη Αντουανέτα η οποία κατέληξε ως ήτο επίσης φυσικό στην γκιλοτίνα από τους ψωμόλυσες Γάλλους και δει Παριζιάνους του καιρού της επαναστάσεως μου έδωσε ένα ρεποστάζ μέσα στα πολλά το οποίο αναγνωρίζει ότι ένα πετυχημένο παράδειγμα ελληνικής νοικοκυροσύνης στα οικονομικά είναι αυτό της Λυρικής Σκηνής.
Να τι λέει το ρεπορτάζ: «Άφωνο το διεθνές κοινό παρακολουθεί την επέλαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που από την απειλή του λουκέτου έφτασε στην εξυγίανση και τώρα στην προετοιμασία για την μεταστέγαση στο κτίριο όνειρο του Renzo Piano στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Associated Press με εκτενές ρεπορτάζ και βίντεο αναφέρεται σε ένα σπάνιο success story της Ελλάδας.
Το βίντεο με δυναμικό μοντάζ περιδιαβαίνει από την αίθουσα του θεάτρου Ολύμπια και την όπερα Σταχτοπούτα που ανεβαίνει αυτές τις μέες, στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή Μύρων Μιχαηλίδη (του «τρελού» Μύρωνα Μιχαηλίδη σύμφωνα με το BBC) και από εκεί στο σκάμμα θαύμα της Αθήνας, δηλαδή στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Είναι το σημείο απ’ όπου η διευθύντρια επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Λένια Βλαβιανού εξηγεί πως το Κέντρο Πολιτισμού μπορεί να δώσει μια ζωογόνο ώθηση στο ηθικό των Ελλήνων αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης και της πληγωμένης υπερηφάνειας, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πόλος έλξης τουρισμού (της λεγόμενης βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας).
Στο ρεπορτάζ υπάρχουν εκτενή στοιχεία για το οικονομικό θαύμα της Λυρικής από το 2009 ως σήμερα, τις μεγάλες προκλήσεις και το μέλλον που διαγράφεται ήδη μέσα από το Κέντρο Πολιτισμού. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Λυρική μεταμορφώθηκε και από χρέος 17 εκατομμυρίων ευρώ έφτασε μέσω εξορθολογισμού σε χρέος 4,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε αυτή την κρίσιμη τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μύρων Μιχαηλίδης δηλώνει πως όχι, η Λυρική δεν έχει ομοιότητες με τη Σταχοπούτα, πέρα από το γεγονός ότι το καλό πάντα κερδίζει. Επικέντρωσε στο γεγονός ότι η Λυρική βγήκε από τα τείχη της, άγγιξε το κοινό, κοινωνικοποιήθηκε απόλυτα».
Λοιπόν ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η νέα διοίκηση της Λυρικής έκανε το καθήκον της και μπράβο της, αλλά σε μια χώρα όπου οι κάτοικοί της γυρεύουν στα σκουπίδια να βρουν κάτι να βάλουν στο στόμα τους και αγωνιούν από τους φόρους και τα χαράτσια τι τους ξημερώνει, είναι τουλάχιστον προκλητικό να βλέπει κανείς τέτοια ρεποστάζ με το αυτονόητο, να βλέπει τις χειρονομίες που κάνουν οι κυρίες του καλού κόσμου με τις αγαθοεργίες τους και με τους φασολάκηδές τους, και γενικότερα μεγαλοστομίες κάποιων που έχουν ξεζουμίσει το ελληνικό δημόσιο με τις προμήθειες και τις χαριστικές δουλειές που παίρνουν.
Η ώρα είναι σημαντική και θα πρέπει να σκεφθούν ότι ο λαός είναι πια στα κάγκελα και γελάει αλλά πρωτίστως μετά θυμώνει με τις πράξεις τους που θυμίζουν Μαρία Αντουανέτα των Βαλκανίων, μια κουτοπόνηρη και ηλιθίως παιανίζοντα αρχόντισσα.
Είναι πρόκληση όλοι αυτοί να βγαίνουν και να χαριεντίζονται μπροστά στις κάμερες των δικών τους μέσων και να βάζουν τους υποτακτικους τους να φτιάχνουν εμετικά ρεπορτάζ, τα οποία υποδηλώνουν υποτέλεια αισχίστου είδους.
Καλό θα είναι σε μια τέτοια στιγμή που όλοι ψάχνουμε να δώσουμε κάτι τις ως χαρτζιλίκι στα παιδιά μας, αυτοί προκλητικά να ρίχνουν ροχάλες στα μούτρα μας.
Αντε να χαθείτε καραγκιόζηδες!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑