Ειδήσεις

Published on November 6th, 2013 | by fileto

0

Καταδίκη του Μουφτή Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου

Σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε πρωτοδίκως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης το Μουφτή Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου για παράβαση καθήκοντος.

Το Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση που ανάγεται χρονικά στο 2008, όταν ένας μουσουλμάνος πολίτης της Ξάνθης αιτήθηκε αίτηση διαζυγίου από τη Μουφτεία η οποία ωστόσο δεν εκδόθηκε παρά μόνο πριν από μερικές ημέρες (1 Οκτωβρίου 2013).

Πιο συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε στην αίθουσα του Δικαστηρίου ο κ. Σ.Μ. ο οποίος αιτήθηκε το 2008 την αίτηση διαζυγίου αλλά και την κηδεμονία των παιδιών του, παρά τις διαρκείς οχλήσεις του το διαζύγιο του εκδόθηκε μόλις στις αρχές του Οκτωβρίου του 2013. Όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος απέκτησε νέα σύντροφο με την οποία συζεί, ενώ έχει αποκτήσει και παιδί το οποίο αναγνώρισε εξωδικαστικά. «Τόσα χρόνια ταλαιπωρούμε. Δεν ξέρω γιατί δεν είχε εκδοθεί η απόφαση. Αυτό που μου έλεγαν είναι ότι δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μου» σημείωσε ο Σ.Μ.

Από την αίθουσα του Δικαστηρίου απουσίαζε ο κατηγορούμενος κ. Σινίκογλου, τον οποίο εκπροσώπησε η συνήγορος υπεράσπισής του. Αυτή ανέφερε πως υπήρχε μια ασάφεια αναφορικά με το εάν ο Μουφτής ήταν αρμόδιος να εκδώσει μια τέτοια απόφαση και πως ανέμενε σχετική δικαστική απόφαση ώστε να ξέρει εάν μπορεί ή όχι να εκδώσει μια τέτοια απόφαση. Παράλληλα σημείωσε πως ο γάμος δεν είχε καταχωρηθεί στη Μουφτεία και ως εκ τούτου ήταν ανύπαρκτος.

Από τη μεριά του ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Μουφτή, λέγοντας πως η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος είναι ξεκάθαρη και αντικειμενική. Ο ίδιος ανέφερε πως στις 17 Απριλίου του 2008 εξετάστηκε η αίτηση του Σ.Μ. για την έκδοση του διαζυγίου, η οποία αφορούσε δύο σκέλη, αρχικά την διάλυση του γάμου και έπειτα την ανάληψη της κηδεμονίας των τέκνων. «Από τις 17 Απριλίου 2008 όταν και συζητήθηκε η αίτηση ο Μουφτής δεν προέβη ως όφειλε στην έκδοση της απόφασης. Η συνήγορός του ισχυρίζεται πως υπάρχει μια διάσταση απόψεων για το εάν μπορεί ή όχι να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις ο Μουφτής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας πως για την έκδοση διαζυγίου αποκλειστικά αρμόδιος ήταν και είναι ο Μουφτής, ενώ ως προς το σκέλος της κηδεμονίας δεν έχει αρμοδιότητα ο ίδιος.

«Δεν προχώρησε στην έκδοση της απόφασης θεωρώντας ότι ο γάμος είναι ανύπαρκτος. Αυτός ο ισχυρός καταρρίπτεται γιατί με εξώδικες δηλώσεις του ο Σ.Μ. ζήτησε από τον Μουφτή να αποφανθεί για την αίτησή του» ανέφερε ο Εισαγγελέας, εξηγώντας πως τα σχετικά δικαιολογητικά του γάμου είχαν κατατεθεί επίσης στη Μουφτεία μέσω αυτής της διαδικασίας. «Από το 2008 όφειλε να εκδοθεί μια απόφαση που να λέει ότι δεν είναι αρμόδιος ο Μουφτής, ή ότι είναι αρμόδιος ή ότι ο γάμος δεν έχει καταχωρηθεί στο αρχείο της Μουφτείας, κάτι που δεν συνέβη» συμπλήρωσε ο Εισαγγελέας, λέγοντας πως ο Σ.Μ. υπέστη μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία και πως αντικειμενικά υφίσταται παράβαση καθήκοντος από πλευράς του Μουφτή διότι επί σειρά ετών δεν εκδόθηκε κάποια απόφαση.

Από τη μεριά της η δικηγόρος του κ. Σινίκογλου ζήτησε την αθώωση του κατηγορουμένου σημειώνοντας πως ο Μουφτής δεν μπορούσε να αποφανθεί για έναν γάμο που ήταν ανυπόστατος και πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει τον Σ.Μ., αλλά προσπαθούσε να διαλευκάνει το σκέλος του εάν μπορεί ή όχι να εκδίδει ανάλογες αποφάσεις ο ίδιος. Όπως τόνισε, ο ίδιος κατέφυγε στη Διοικητικά Δικαστήρια ώστε να αποφανθούν σχετικά με το εάν είναι αρμόδιος για μια τέτοια βεβαίωση.

Αρχικώς η έδρα επιφυλάχθηκε για την έκδοση απόφασης, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η επιβολή ποινής 8μηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

(Στη φωτο είναι ο εκ δεξιών του Γιώργου Παπανδρέου σε παλιότερη φωτογραφία)

πηγη: real.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑