Lifestyle

Published on November 8th, 2013 | by fileto

0

Μοναδικής ομορφιάς προορισμός το φθινοπωρινό Παγγαίο

Από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας, το Παγγαίο, αιώνιο κι ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης.

Από τις επιβλητικές και μυστηριώδεις κορυφές του ξεχύνονται δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές.

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ ακριβώς στα πολύ παλιά χρόνια συγκροτήθηκαν οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι με τις έξαλλες μαινάδες και τους γεμάτους ζωώδη δύναμη σατύρους, που στο χορό και στην έκσταση ζήτησαν τη λύτρωση και την επικοινωνία με το Θεό.

Κι ακόμη, ότι στο βουνό αυτό πλάστηκαν οι πιο παλιές δοξασίες για την αθανασία της ψυχής. Το Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, δεσπόζει ΒΔ του Νομού Καβάλας.

Έχει μήκος 40 χλμ. και πλάτος 20 χλμ., με μια περιοχή κορυφών εκτεταμένη η οποία δεν έχει δημιουργήσει γεωλογικά φαινόμενα τέτοια ώστε να διακρίνουμε ορθοπλαγιές με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

Παγγαίο χιόνι

Ωστόσο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ύπαρξη στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά των κορυφών του Τρίκορφου, μιας σειράς από κάθετους βράχους, μυτίκια και πύργους, με υψομετρικές διαφορές 150-250 μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο.

Στη βορινή πλευρά του Τρίκορφου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναρριχητών το χειμώνα.

Ταβέρνες: Παλαιοχώρι: Χρυσό Πέταλο, Το Κουτούκι της Παρέας, Τένης. ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ: Καστανιές, Αργαστήρι, Κρύα Νερά. ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΣ: Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/article/120922/paggaio-oros-h-omorfia-menei-pshla.html
Πηγή: www.in2life.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑