Διεθνείς

Published on November 10th, 2013 | by fileto

0

Οι μετεωρίτες γίνονται διαμάντια στη Ροδόπη

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι διδάκτωρ πετρολογίας-γεωχημείας και πρόκειται να διοριστεί λέκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει ένα πλήθος από δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, και ενεργό συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας.

Η τελευταία έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο μετεωρίτη με προέλευση τον Άρη.

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι διδάκτωρ πετρολογίας-γεωχημείας και πρόκειται να διοριστεί λέκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Όπως τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του: Στο προσεχές μέλλον ωστόσο, η ερευνητική μου δραστηριότητα επεκτείνεται παράλληλα (όπως προανέφερα) και στο αντικείμενο της μελέτης των μετεωριτών με προέλευση τον πλανήτη Άρη. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να αποκαλύψω για πρώτη φορά πως έχω ξεκινήσει τη μελέτη (σε συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό) ενός μετεωρίτη ο οποίος είναι ο μόνος που έχει καταπέσει σε ελληνικό έδαφος, χωρίς ωστόσο (έως σήμερα) να έχει μελετηθεί από Έλληνα Επιστήμονα. Σύντομα ελπίζω να έχω τη δυνατότητα έκθεσης αυτών των αποτελεσμάτων και στην Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα, αλλά και σε ευρύτερο κοινό.
Σημαντικό κομμάτι μελλοντικής μου έρευνας αποτελεί και η μελέτη πετρωμάτων που έχουν σχηματιστεί σε υψηλές και υπέρ-υψηλές πιέσεις στο εσωτερικό της Γης.

Υπάρχει ήδη σημαντική δημοσιευμένη δουλειά σε συνεργασία με άλλους ερευνητές σχετικά με την περιοχή της Ροδόπης.

Μία περιοχή στην οποία έχουμε βρει πετρώματα που περιέχουν διαμάντια, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την Επιστήμη της πετρολογίας.

Βεβαίως διαμάντια με πολύ μικρό μέγεθος, μόλις που αγγίζουν τα 10 μm, ωστόσο είναι δείκτες που φανερώνουν ότι τα πετρώματα αυτά «ταξίδεψαν» σε βάθη 150 χιλιομέτρων κι επέστρεψαν στη επιφάνεια της Γης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑