Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής , σε συνεργασία με το Δήμου Καβάλας, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Άη-Στράτης-Φωτογραφικά ίχνη (1940-1970)», η οποία θα παρουσιασθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη από 16 ως 30 Νοεμβρίου 2013. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του αυτοδίδακτου φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη.

Ο Βασίλης Μανικάκης γεννήθηκε το 1907 στον Άη-Στράτη. Άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Η λειτουργία του στρατοπέδου των εξόριστων στον Άη-Σράτη του επέτρεψε να επιδοθεί συστηματικά στη φωτογραφία. Ο Μανικάκης άφησε ένα έργο που αναφέρεται αποκλειστικά στο νησί και στους ανθρώπους που έζησαν εκεί.

Η Πολιτεία το 1997, δια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Κωστή Στεφανόπουλου και τον  τότε Υπουργό Αιγαίου κ. Αντώνη Κοτσακά, αποφάσισε, για να μη χαθεί όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, να το αναδείξει κάνοντας ένα μέρος αυτού λεύκωμα  και ομότιτλη φωτογραφική έκθεση.

Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο «Άη-Στράτης-Φωτογραφικά Ίχνη» με λαογραφικό υλικό, μετά από ερευνητικό πρόγραμμα-μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ιστορική, κοινωνική και οικοσυστηματική προσέγγιση του Αγίου Ευστρατίου», με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γ. Νικολακάκη.

Ο Βασίλης Μανικάκης δεν πρόλαβε να δει να γίνεται γνωστό το έργο του. Πέθανε το 1998.

Το 2000 οργανώθηκε για πρώτη φορά η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάσθηκε το βιβλίο.

Η έκθεση ταξίδευσε στη Λήμνο, στο Ηράκλειο, στη Μυτιλήνη, στο Τελόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Πέρσι, σε συνεργασία με  τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Φωτογραφίας» παρουσιάσθηκε η εν λόγω έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο της πόλης του Βόλου.

Το Υπουργείο Αιγαίου παραχώρησε τα εκδοτικά δικαιώματα στην πρώην Κοινότητα του Άη-Στράτη, για να αποτελεί η έκδοση μέσο προβολής του νησιού.

Για όλο αυτό το έργο πολύτιμος βοηθός υπήρξε ο γιος του Βύρων Μανικάκης, ο οποίος και θα προλογίσει στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 20.00 στην αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης του Δήμου Καβάλας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης  θα μιλήσουν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος π. θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς με θέμα «Το ανθρώπινο ζήτημα της επανόδου των εξορίστων μέσω των ψηφισμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της δεκαετίας του 1950. Παρουσίαση τεκμηρίων», ο οικονομολόγος-ιστορικός ερευνητής, υπάλληλος ΠΕΔ ΑΜΘ με θέμα «Άη Στράτης-Καβάλα. Σημαντικές στιγμές της αριστεράς 1930-1970» και ο κ. Βύρων Μανικάκης.

Η έκθεση θα παρουσιασθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2013.

Πληροφορίες

  • Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: κα Μ.Αλβανού  τηλ.22513-50220
  •  Δήμος Καβάλας,Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων,κ. Β.Λολίδης  τηλ. 2510-451303