Βαλκάνια

Published on November 14th, 2013 | by fileto

0

Αυστηρός έλεγχος στα τούρκικα φουντούκια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει έναν κανονισμό που τροποποιεί τους ελέγχους στις αφλατοξίνες στις εισαγωγές από την Τουρκία που θα υιοθετηθεί στο τέλος του έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, ζητά στην επιστολή που απέστειλε στην Κομισιόν να παραμείνει η Τουρκία στη λίστα των χωρών όπου τα προϊόντα τους υπόκεινται σε αυστηρότερες εισαγωγικές προϋποθέσεις. «Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση της Κομισιόν να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των αυστηρότερών της κανόνων με την εισαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων στις εισαγωγές. Η Ευρ. Επιτροπή δεν πρέπει να διευκολύνει την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από χώρες μη μέλη της ΕΕ οι οποίες έχουν ατελή πρότυπα παραγωγής», τόνισε ο Πέσονεν.

Τέλος, η Copa-Cogeca ζητά από την Κομισιόν να βάλει μπροστά το συμφέρον των καταναλωτών και να τους προστατεύσει.

«Το 90% των εισαγόμενων φουντουκιών έρχονται από την Τουρκία. Οι παραγωγοί της ΕΕ πρέπει να ανταποκριθούν σε αυστηρά πρότυπα παραγωγής, εν αντιθέσει με τους παραγωγούς από χώρες μη μέλη της ΕΕ. Πρέπει να εγγυηθούμε στους ευρωπαίους καταναλωτές ότι οι εισαγωγές ανταποκρίνονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων και προτύπων παραγωγής που υπάρχει στην ΕΕ», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca.

πηγη: Agro News


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑