Ειδήσεις

Published on November 14th, 2013 | by fileto

0

Η σιωπή των αμνών στη Θράκη

Ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία προκαλεί η νόσος της ευλογιάς που το τελευταίο τρίμηνο επεκτάθηκε επιθετικά και με πολλές εστίες, στην περιοχή της Θράκης. Συνολικά, στους νομούς Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, μέχρι τη Δευτέρα, επιβεβαιώθηκαν 41 κρούσματα και θανατώθηκαν 8.300 ζώα, ενώ πολλές χιλιάδες άλλα έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ζωντάνεψε τον εφιάλτη που απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία στη Θράκη και καταδικάζει τους κτηνοτρόφους να μείνουν χωρίς εισόδημα, φορτώνοντάς τους παράλληλα με πολλαπλάσια χρέη, καθώς η αποζημίωση που προβλέπεται να τους δοθεί είναι ψίχουλα. Η επιθετική επέκταση της νόσου δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, καθώς επιπρόσθετα, εκδηλώθηκε σε περίοδο όπου η πλειοψηφία των ζώων εγκυμονούν, οπότε έχει χτυπηθεί και η δυνατότητα αναπλήρωσης των χαμένων ζώων.

Ειδικότερα, στο Βόρειο Εβρο εντοπίστηκαν 26 κρούσματα και οδηγήθηκαν στη σφαγή 4.300 αιγοπρόβατα που αντιστοιχεί στο 9% των αιγοπροβάτων της περιοχής. Στο νότιο Εβρο εντοπίστηκαν 5 κρούσματα και θανατώθηκαν 600 ζώα. Στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 2 κρούσματα και θανατώθηκαν 500 ζώα. Στην Ξάνθη εντοπίστηκαν 8 κρούσματα και θανατώθηκαν 2.500 ζώα. Τρία κρούσματα ευλογιάς επιβεβαιώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου θανατώθηκαν περίπου 1.000 ζώα. Κρούσματα υπήρξαν και στη Λέσβο.

Η ευλογιά που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα (στην προκειμένη περίπτωση κυρίως τα πρόβατα) είναι μια ιογενής, πολύ μεταδοτική νόσος. Φέρεται να μεταφέρθηκε στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία, μέσω της παράνομης μετακίνησης ζώων ή ανθρώπων ή μηχανικά (με τα ελαστικά αυτοκινήτων) ή ακόμα και με τις μετακινήσεις της άγριας πανίδας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑