Ειδήσεις

Published on November 19th, 2013 | by fileto

0

Και στρατιωτικοί γιατροί στον πόλεμο της ευλογιάς

Με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στις προσπάθειες περιορισμού της ζωονόσου της ευλογιάς ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του υπουργού Θεόδωρου Καράογλου, εκπροσώπων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό, ζητείται η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικούς κτηνιάτρους αλλά και σε στρατιώτες που είναι επιστήμονες κτηνίατροι. Η αστυνομία θα συνδράμει προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου. Τέλος, η πυροσβεστική θα βοηθήσει, με τη δημιουργία ειδικών τάφρων, στη διαδικασία απολύμανσης των οχημάτων καθώς ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα.

«Η ευλογιά δεν είναι νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν είναι απειλή για τη δημόσια υγεία, απειλεί όμως το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Καθοριστική σημασία στην αντιμετώπιση της επέκτασης της νόσου έχει η ενημέρωση και η συνεργασία των κτηνοτρόφων μας στους οποίους απευθύνω έκκληση να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες και τις συμβουλές των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Αναφερόμενος στις εστίες της νόσου που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί, επισήμανε ότι αυτές βρίσκονται στο βόρειο και τον νότιο Έβρο, την Ξάνθη, τη Λέσβο και τη Θεσσαλονίκη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑