Ειδήσεις

Published on November 27th, 2013 | by fileto

0

Νέο βραβείο για τον καθηγητή Δημοσθένη Μπούρο

Επαθλο δόθηκε στην ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένη Μπούρου για την ιδέα της PNEUMOGENESIS η οποία εστιάζει στη χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων στα πλαίσια του διαγωνισμού Ιατρικής Καινοτομίας Innovation Project του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 1ο  βραβείο το οποίο συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ, δόθηκε στην ομάδα ΜirOculus, επικεφαλής της οποίας είναι η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, ενώ συμμετέχουν άλλοι τέσσερις φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου. Η ομάδα δημιούργησε μια συσκευή για εξέταση αίματος, η οποία μέσα σε μια ώρα και με ελάχιστο κόστος θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που επιτρέπει τη διάγνωση.

Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκαν τρεις νέοι ερευνητές (πρόκειται για τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη) οι οποίοι κατασκεύασαν ένα φορητό σπιρόμετρο το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό.  Το Pneumo,  όπως το ονόμασε το σπιρόμετρο η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone. Η χρήση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή θα επιτρέπει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να παρακολουθούν εύκολα την κατάσταση της υγείας τους και να ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή τους σε συνεργασία με τον γιατρό τους. Η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.

Το τρίτο έπαθλο δόθηκε στην ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένη Μπούρου για την ιδέα της PNEUMOGENESIS η οποία εστιάζει στη χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων. Ττα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου. Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι τρία-πέντε έτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους – «μάστιγες» του πληθυσμού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%-10% του πληθυσμού, αλλά και για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑