Βαλκάνια

Published on December 4th, 2013 | by fileto

0

Λόγια και ελπίδες για ενέργεια σε Καβάλα και Κομοτηνή

Πάλι ακούσαμε να λέγονται μεγαλοστομίες από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Ακόμη αναμένουμε έστω μια ένδρειξη των εργων και αντί αυτών για μια ακόμη φορά έβαλε τέσσερις προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος  ο υπουργός  Γ. Μανιάτης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο πλαίσιο ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για το 2030, η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, η εξοικονόμηση ενέργειας (για την οποία η χώρα μας θα επιδιώξει να θεσπιστεί δεσμευτικός και όχι απλώς ενδεικτικός στόχος) και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με αφορμή την κύρωση χθες από τη Βουλή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας και τόνισε ότι η επιλογή του δεν ήταν καθόλου αυτονόητη αλλά χρειάστηκε συστηματική προσπάθεια.

Παρουσιάζοντας εξάλλου τη στρατηγική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, αναφέρθηκε σε έξι τομείς:

Έρευνες για υδρογονάνθρακες, εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος για τα ασθενέστερα νοικοκυριά, στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας με χαμηλότερα τιμολόγια μέσω των συμβάσεων διακοψιμότητας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένταξη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στη λίστα προτεραιοτήτων της ΕΕ (αγωγοί ρεύματος και φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέσει Κομοτηνή και Στάρα Ζαγόρα, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑