Ειδήσεις

Published on December 16th, 2013 | by fileto

0

Ημερίδα για τον ζεόλιθο στην Δραμα

Ημερίδα με θέμα «Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία. Δυνατότητες και προοπτικές» διοργανώνεται την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στη Δράμα.

Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), διοργανώνεται από τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Όπως επισημαίνεται, όσοι αγρότες παραβρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εφαρμογές του φυσικού πορώδες ορυκτού, του ζεόλιθου, η χρήση του οποίου στη γεωργία επεκτείνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφέρονται και άλλες χρήσεις όπως κτηνοτροφική, βιομηχανική, οικιακή, διατροφική κ.α. Τα κύρια θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του ζεόλιθου στην γεωργία, είναι η δέσμευση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους ή των λιπασμάτων αποδίδοντάς τα στα φυτά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας του εδάφους, η βελτίωση του αερισμού του εδάφους κ.α.
Όπως επίσης τονίζεται, ο ζεόλιθος, ως φυσικό προϊόν που είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική γεωργία.

Εισηγητές στην ημερίδα είναι ο καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπυρίδων Κουτρούμπας και ο καθηγητής Ορυκτολογίας – Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Φιλιππίδης Ανέστης.

Πριν την έναρξη της ημερίδας, θα γίνει απονομή του βραβείου «Αγρότης της χρονιάς», θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, την τελευταία τριετία.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως κάτωθι:

11:30-11:40  Έναρξη – Χαιρετισμοί.

11:40-11:45  Απονομή του βραβείου «Αγρότης της χρονιάς», από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παραρτήματος Ανατ. Μακεδονίας, κ. Ζαφείρη Μουστακίδη.

11:45-12:15  «Εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία: Οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες».  Σπυρίδων Κουτρούμπας, καθηγητής Γεωργίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

12:15-13:00 «Ποιοτικά χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικές-βιομηχανικές εφαρμογές υψηλής ποιότητας ζεολιθικών τόφφων». Ανέστης Φιλιππίδης,  καθηγητής Ορυκτολογίας – Κοιτασματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

13:00-13:30  Τοποθετήσεις – Συζήτηση.

Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, στο τηλέφωνο  25210-58175 (κ. Αναστασιάδης Άνθιμος).


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑