Ειδήσεις

Published on January 9th, 2014 | by fileto

0

Αναδιάρθρωση Λιμενικών Υπηρεσιών στην ΑΜ-Θ

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Διοικήσεων και των Λιμενικών Αρχών υπέγραψε χθες Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προωθώντας το, παράλληλα, προς υπογραφή και από τα συναρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στο σχέδιο αυτό, προϊόν μελέτης και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αποτελούν στην πράξη τον πρώτο συνολικό εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος από το 1927, όταν και δημιουργήθηκε.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία και τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων μας, συστήνεται Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος ΒΑ Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Με γνώμονα την αμεσότητα στη συνεννόηση μεταξύ των μονάδων, επίσης, συστήνεται Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και Κορινθίας, με έδρα τον Πειραιά, καθώς και Περιφερειακή Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, που θα εδρεύει στην Καβάλα. Επιπρόσθετα, και  για την καλύτερη εποπτεία του παραγόμενου έργου, μεταφέρεται η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου και Ιονίου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα».
Πιο συγκεκριμένα, διατηρούνται τα 18 υφιστάμενα Κεντρικά Λιμεναρχεία, αυξάνονται σε 45 τα Λιμεναρχεία από τα 34 υπάρχοντα, ενισχύονται σε 73 τα Λιμενικά Τμήματα από τα 34 που υφίστανται, ενώ περιορίζονται σε 43  οι Λιμενικοί Σταθμοί από τους 107 που είναι μέχρι σήμερα. Στη νέα διάρθρωση δεν περιλαμβάνονται Υπολιμεναρχεία, ενώ, για τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών σε ορισμένες περιοχές, προβλέπεται η ίδρυση Λιμενικών Φυλακίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός προωθεί απόφαση η οποία εξορθολογίζει τη διασπορά των Λιμενικών Φυλακίων. Σύμφωνα με αυτήν, πέραν των υπαρχόντων, ιδρύονται επιπλέον 19, με αποκλειστικό γνώμονα την ευελιξία στην αντιμετώπιση τοπικών αναγκών. Η υπουργική απόφαση θα συνοδεύει την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα διάρθρωση των Λιμενικών Αρχών.Η νέα διάρθρωση των συνολικά 50 Λιμενικών Φυλακίων διαμορφώνεται ως εξής στην ΑΜ-Θ:

Στο Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης ιδρύεται το Λ/Φ Μαρώνειας και διατηρείται το Λ/Φ Μάκρης.

Στο Κ.Λ. Καβάλας ιδρύεται το Λ/Φ Ελευθερών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑