Ειδήσεις

Published on January 14th, 2014 | by fileto

0

Η Θράκη στο Μεταίχμιο, νέο βιβλίο από τον Α. Λαυρέντζο

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Η Θράκη στο μεταίχμιο» (Εκδόσεις Πραγματεία). Το ιδιαίτερα πρωτότυπο αυτό βιβλίο για πρώτη φορά τολμά να ασχοληθεί με ένα θέμα που όλοι αποσιωπούν: την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας ελληνικής πολιτικής που θα μπορούσε να αποτρέψει τις επερχόμενες εξελίξεις στην περιοχή.

Στο πρώτο μέρος του το βιβλίο παραθέτει τα γεγονότα. Μέσα από αυτά αναδεικνύεται πώς η τουρκική πολιτική προωθεί τους στόχους της στη Θράκη, αλλά και πώς η ανυπαρξία μιας συγκροτημένης ελληνικής πολιτικής οδηγεί διαχρονικά την περιοχή σε μια σειρά από αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται θέματα ιστορίας, γεωπολιτικής, οικονομίας, εκπαίδευσης, θρησκείας, δημογραφίας κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στις «μειονότητες εντός της μειονότητας» (Πομάκοι, Ρομά, Μπεκτασήδες), ενώ αίσθηση επίσης προκαλεί μια πρωτότυπη δημογραφική έρευνα που δείχνει πώς τις τελευταίες δεκαετίες η πληθυσμιακή σύνθεση της θρακικής υπαίθρου αλλάζει ριζικά, εξ αιτίας της μαζικής της εγκατάλειψης από τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναλύεται η στρατηγική σημασία της Θράκης, γίνεται μια επισκόπηση των πολιτικών που ακολούθησαν η Ελλάδα και η Τουρκία στην περιοχή, και επιχειρείται μια ψηλάφηση των επερχόμενων εξελίξεων. Ως επιστέγασμα, κατατίθεται μια πρόταση για μια Νέα Ελληνική Πολιτική στη Θράκη, η οποία εξιδικεύεται σε ένδεκα (11) κατευθύνσεις πολιτικής δράσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη βάση μιας νέας αναπτυξιακής φιλοσοφίας, η οποία αφορά όχι μόνο τη Θράκη, αλλά ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Το βιβλίο καταλήγει και σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα της μειονότητας αλλά και για τη Θράκη γενικότερα, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα. Ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο για αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν στη Θράκη και κυρίως για αυτά που έρχονται και όσα πρέπει επειγόντως να γίνουν…

Περιεχόμενα και αποσπάσματα του βιβλίου μπορείτε να δείτε στο www.pragmatia.gr.

Ο Συγγραφέας: Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος έχει πτυχίο Φυσικής (Παν/μιο Αθηνών) και μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης στη Φυσική (Παν/μιο Κρήτης) και στα Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής (Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών). Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων σε μεγάλους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και στο πλαίσιο αυτό έχει επισκεφτεί πολλές βαλκανικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί επίσης με τις Παν/μιακές Εκδόσεις Κρήτης ως επιστημονικός επιμελητής.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑