Βαλκάνια

Published on January 20th, 2014 | by fileto

0

Οι Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί σε δυναμικές κινητοποιήσεις

Πάνω από 2.000 καπνοπαραγωγοί από την περιοχή της Σατόβτσα διαμαρτυρήθηκαν στο χωριό Βαλκοσέλ.

Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε στην πλατεία του χωριού έλαβαν μέρος και κάτοικοι των χωριών Ρίμπνοβο, Γκοντέσεβο και άλλων. Αγανακτισμένοι από την καθυστερημένη καμπάνια εξαγοράς του καπνού και από τις χαμηλές τιμές που τους προσφέρουν οι εταιρείες μεταπώλησης – από 5 λέβα/το κιλό (περίπου 2,5 ευρώ), οι καπνοπαραγωγοί έκαψαν φύλλα καπνού που είχαν ήδη μουχλιάσει, είπε ο δήμαρχος του Βαλκοσέλ Ραμίς Μπουλιούκοφ.

„Οι κάτοικοι του χωριού απείλησαν ότι δε θα αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με τις εταιρείες που επίτηδες αγοράζουν τον καπνό σε χαμηλότερες από τις περσινές τιμές, παρ’ όλο που το προϊόν είναι καλής ποιότητας. Υπάρχει μια συμφωνία καρτέλ μεταξύ τους, ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας και της μιζέριας. Το 95% των κατοίκων ζουν και συντηρούν τις οικογένειές τους από την καλλιέργεια του καπνού, αυτή δεν είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά τρόπος επιβίωσης και μάλιστα με πολύ σκληρή δουλειά. Είμαι κατά του να μην πάνε σχολείο τα παιδιά, οι γονείς όμως πράγματι δεν έχουν χρήματα, ενώ πρέπει τουλάχιστον 2 λέβα (περίπου 1 ευρώ) να τους δώσουν για να φάνε στο σχολείο”, σχολίασε ο Μπουλιούκοφ, ο οποίος είναι και πρώην δάσκαλος στο Βαλκοσέλ.

„Το χωριό μας έχει ηγετική θέση στην παραγωγή καπνού σε εθνικό επίπεδο. Οι ντόπιοι που είναι 2.800 άτομα παράγουν κατά μέσον όρο από 600 τόνους καπνό ετησίως”, λέει με πόνο ο Ραμίς Μπουλιούκοφ.

Οι καπνοπαραγωγοί είναι κατηγορηματικοί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα είναι επ’ αόριστον, ενώ ετοιμάζονται να κλείσουν και το δρόμο για την πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ και τον μεθοριακό σταθμό Ιλίντεν-Εξοχή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑