Ειδήσεις

Published on January 21st, 2014 | by fileto

0

Γκαζώνουν τα τρακτέρ οι αγρότες για τα μέτρα

Δεν  αποκλείουν στο να στήσουν μπλόκα οι αγρότες στο τέλος Ιανουαρίου στις εθνικές και επαρχιακές οδούς, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει νέα φορολογικά μέτρα εναντίον τους.

Σε σύσκεψη που έγινε  στη Λάρισα την Κυριακή συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη, συμπεριλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα των εφοριών την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.

Επόμενο ραντεβού των αγροτών το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη με συλλαλητήριο στο πλαίσιο της έκθεσης της Θεσσαλονίκης «Αγρότικα».

Βασικά αιτήματα που τέθηκαν αφορούν:

•Τη φορολόγηση και συγκεκριμένα την κράτηση λογιστικών βιβλίων, την άρση της ασυλίας της κατοικίας στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου, τον Ενιαίο Φόρο που υποχρεούνται να πληρώνουν για τις οικίες, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους.

•Τις δικαστικές διώξεις και παρακρατήσεις για τα αγροτικά χρέη.

•Τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, τα χαράτσια σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, για αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων, δηλώσεις καλλιέργειας, ηλεκτρονικές σημάνσεις ζώων, συνταγογράφηση από τους γεωπόνους για φυτοφάρμακα, κτηνίατρο και άλλα.

•Τις αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής σε ελαιόδεντρα εξαιτίας του δάκου, καθώς και οπωροκηπευτικών καλλιεργειών που πλήγηκαν από ακαρπία.

•Τη μείωση εισοδήματος, αφού οι τιμές για πολλά αγροτικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές.

•Τις περικοπές στις συντάξεις. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες ανέβηκε από τα 65 στα 67 χρόνια, ενώ όπως και στους υπόλοιπους κλάδους, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα άδειας περικόπηκαν.

Οι αγρότες στη Βόρειο Ελλάδα βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, για να καταθέσουν προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς, με την προοπτική εναλλακτικού δρόμου αντί της τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑