Ειδήσεις

Published on January 21st, 2014 | by fileto

0

“Παπατζηλίκια” με την ημερομηνία των δημοτικών εκλογών

Την παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει κατά μία εβδομάδα νωρίτερα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αυτές να γίνουν στις 18 του ίδιου μήνα.

Με ερώτησή του στη Bουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «τακτικό ελιγμό», για «παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», για κυβερνητικές προσπάθειες «χειραγώγησης» της γνήσιας και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, αλλά και για πρόκληση επιπλέον κόστους από μία τέτοια επιλογή.

ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να λύσει εντός του προσεχούς διαστήματος το υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Με τη ρύθμιση, θα ξεκαθαρίζεται πως οι εκλογές της αυτοδιοίκησης θα διενεργηθούν στις 18 και τις 15 Μαίου, ώστε ο δεύτερος γύρος τους να συμπέσει με τις ευρωεκλογές.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη σχετική πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη αντιταχθεί με δηλώσεις τους τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντίθετος έχει δηλώσει και ο Γ. Ραγκούσης, επί υπουργίας του οποίου προωθήθηκε ο «Καλλικράτης».

Σημειωτέον δε ότι η ΚΕΔΕ, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος του «Καλλικράτη» είχε διατυπώσει την αντίθεσή της με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών. Το σκεπτικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται  και ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, όπως τονίζουν, σε καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πρόκειται για πρωτοτυπία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο που ήταν η περίοδος προσαρμογής και υλοποίησης του «Καλλικράτη», την πρώτη περίοδο θα έπρεπε να έχουμε πέντε χρόνια κι όχι κουτσουρεμένη θητεία.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑