Ειδήσεις

Published on January 28th, 2014 | by fileto

0

Παρέμβαση εισαγγελέα για το αρσενικό της Νικήσιανης

Εκ νέου επανέρχεται το θέμα της ύπαρξης αρσενικού στο νερό της Νικήσιανης του δήμου Παγγαίου.

Το ιστορικό έχει ως εξής: “Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 το χωριό υδρευόταν από πηγές του Παγγαίου όρους, χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι τότε κάποιο πρόβλημα. Οι μετρήσεις που έγιναν στο τέλος εκείνου του έτους έδειξαν ότι στο νερό ανιχνεύτηκε αρσενικό, η εμφάνιση του οποίου αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μετρήσεις του ΤΕΙ Καβάλας έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις αρσενικού ξεπερνούσαν τα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις, ο δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει φίλτρα στο δίκτυο ύδρευσης ενώ οι προτάσεις για αναζήτηση νέων πηγών υδροδότησης απορρίφθηκαν ως δαπανηρές και χρονοβόρες. Οι εργασίες εγκατάστασης των φίλτρων ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2012, με το κόστος να ξεπερνάει κατά πολύ το ποσό των 20.000 ευρώ, που είχε αρχικά προϋπολογιστεί.

Τον Μάιο του 2013 μετρήσεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδειξαν ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση του νερού, με τον δήμο Παγγαίου, ωστόσο, να διατείνεται ότι ήταν ασφαλές. Τελικά ο δήμος δέχτηκε να εγκρίνει την άμεση εκτέλεση εργασιών για την υδροδότηση της περιοχής από γεώτρηση. Κάτι που υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 αλλά όχι για την Νικήσιανη, καθώς βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και για να προμηθευτεί νερό από την ίδια γεώτρηση θα έπρεπε να γίνουν πρόσθετα έργα.

Έτσι το πρόβλημα του συγκεκριμένου χωριού αντιμετωπίζεται ακόμα με φίλτρα καθαρισμού του νερού, με τους κατοίκους να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες από τον περασμένο Μάιο με εμφιαλωμένα νερά, περιμένοντας να δοθεί μία οριστική λύση”.

πηγη: MakThes.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑