Lifestyle

Published on February 4th, 2014 | by fileto

0

Ο Καβαλιώτης Κώστας Ενρίκογλου τοπ εστιάτορας στις Βρυξέλλες

Ο Κώστας Ερίνκογλου, γεννημένος στην Καβάλα με ρίζες από την Ανατολική Ρωμυλία και την Κωνσταντινούπολη, διαθέτει εκείνη τη χαρακτηριστική ομιχλώδη και λιτή συμπεριφορά των Μακεδόνων, που διστάζουν να εκφραστούν και γλιστρούν εύκολα στην αναζήτηση βαθύτερων νοημάτων.

Αυτό φαίνεται αμέσως και στην κουζίνα του. Ενώ δηλώνει ελληνική, ξεφεύγει εντελώς από τις κατοχυρωμένες διεθνώς από τα χρόνια γεύσεις του εξήντα (ταραμοσαλάτα, μουσακάς, χωριάτικη, παϊδάκια, σουβλάκι) και τις εκατοντάδες παραλλαγές τους. Οι κύριες επιρραές του έρχονται από τη Μακεδονία και την πέραν του Βοσπόρου Ανατολή έμαθε πολλά από τον τρόπο που οι πρόσφυγες μεταφύτευσαν την κουζίνα τους στη Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Η μακεδονική αυστηρότητα ταυ Ερίνκογλου αντανακλάται άμεσα στα πιάτα του: μίξεις γεύσεων συγκρατημένες, με αναφορές αυθεντικότητας και ανάδειξη υλικών χωρίς αλληλοεπικαλύψεις.

3522623507

Η γνήσια μακεδονική συμπεριφορά του Έλληνα εστιάτορα στη γαστριμαργική πρωτεύουσα της Ευρώπης τον έκανε γρήγορα διάσημο, καθιέρωσε το Notos ως ένα από τα πιο σημαντικά εστιατόρια των Βρυξελλών, αποσύνδεσε την ελληνική κουζίνα από την εικόνα των 60s και ώθησε κι άλλους Έλληνες εστιάτορες στις Βρυξέλλες να αφαιρέσουν τα γύψινα αγαλματάκια από την πρόσοψη των μαγαζιών τους και να αναζητήσουν τη γνήσια ελληνική γεύση.

Ενρίκογλου 1

Οι πελάτες κάνουν ουρά για κρατήσεις και η απήχηση του Notos στο διεθνή Τύπο είναι έντονη (ιταλικό GQ, TaIkies, The Bulletin, Wall Street JournaI). Το αμερικανικό Conde Nast Traveller το συμπεριέλαβε στα δέκα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2001, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η αντίστοιχη ιταλική έκδοση το κατέταξε πρώτο στην κατηγορία «Ηοt List First Choice».

πηγη: Αθηνόραμα

http://www.notos.be/

http://lacuisineaquatremains.blogs.lalibre.be/archive/2012/09/20/la-grece-de-la-vigne-a-l-assiette.html

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑