Άποψη - Γνώμη

Published on February 17th, 2014 | by fileto

0

Ανεργία, ροκάνισμα καταθέσεων και κόκκινα δάνεια

Ενώ όλοι ασχολούνται με το πλεόνασμα (Θεός να το κάνει!), προσπαθώντας να μας πείσουν ότι θα μας το μοιράσουν, στην άλλη πλευρά του λόφου, όπου υπάρχει η καθημερινότητα, σε νέο ρεκόρ κινείται η ανεργία στην Ελλάδα καθώς τον Νοέμβριο του 2013 αυξήθηκε στο 28% από 27,7% τον Οκτώβριο του 2013 και 26,3% το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.382.062 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 78.041 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+6,0%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,4%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, τις πρώτες θέσεις στον «μαύρο κατάλογο» καταλαμβάνουν η Μακεδονία- Θράκη (29,7%), η Αττική (28,9%), η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (28,8%), η Κρήτη (27,5%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (26,9%), Αιγαίου (26,1%) και η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (25%).

Κοντά σε αυτά τα τραγικά νούμερα μια άλλη πραγματικότητα, η σημαντική μείωση, άνω των 2 δισ. ευρώ, που παρουσίασαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών. Όπως σημειώνουν, η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, αύξηση που θεωρείται συγκυριακή. Τον προηγούμενο μήνα το Δημόσιο προχώρησε στην αποπληρωμή οφειλών περίπου 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην ενίσχυση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, στο ξεκίνημα του νέου έτους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις τους κατέφυγαν για ακόμα μια φορά στο απόθεμα των καταθέσεών τους. Μετά τη μείωση του περασμένου Ιανουαρίου οι καταθέσεις επέστρεψαν στο επίπεδο των 160 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στο ναδίρ του Ιουνίου του 2012 όταν η διπλή εκλογική αναμέτρηση οδήγησε τις καταθέσεις στα 150,58 δισ. ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005). Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι συνθήκες ρευστότητας έχουν μεν βελτιωθεί αλλά απέχουν πολύ από το σημείο που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως ικανοποιητικές. Παρά τη μικρή αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ από τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παραμένουν καθηλωμένες, κατά 75 δισ. ευρώ χαμηλότερα, από τα προ κρίσης επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 237,5 δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες από αυτά που ακούνε και διαβάζουνε καθημερινά πολλοί εξ αυτών εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικά ποσά σε ρευστό -κυρίως σε θυρίδες και ντουλάπια- καθώς η εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Το «κούρεμα» των καταθέσεων στο οποίο οδηγήθηκαν οι κυπριακές τράπεζες έχει αναζωπυρώσει τους φόβους και το ενδεχόμενο ενός εγχώριου «κουρέματος» το οποίο ενισχύεται από δηλώσεις Γερμανών κυρίως, γεγονός που αποθαρρύνει την επιστροφή καταθέσεων, τουλάχιστον για ποσά άνω των 100.000 ευρώ που δεν καλύπτονται από τη σχετική εγγύηση. Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα για «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων. Σημειώνουν ότι οι εγχώριες τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση, ενώ υπενθυμίζουν ότι διατηρείται κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια.

Το ζητούμενο είναι ποιος πιστεύει αυτά που ακούει, όταν ως συνεργός των δηλώσεων αυτών έρχεται ο «θάνατος» του ΕΟΠΥΥ, η υγεία με μετρητό στο χέρι και η κοινωνική πρόνοια σε κατάψυξη.

Όσο για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, τα παρακάτω στοιχεία τα λένε όλα: Πάνω από δύο εκατομμύρια καθυστερούμενα δάνεια στο στάδιο της καταγγελίας είναι ο τραγικός απολογισμός της κρίσης για νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, που έχουν οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια έως ένα εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα δύο εκατ. καθυστερούμενων δανείων περιλαμβάνουν 800.000 καταναλωτικά, 900.000 πιστωτικές κάρτες, πάνω από 100.000 μικρά επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και 300.000 στεγαστικά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑