Ειδήσεις

Published on February 18th, 2014 | by fileto

0

Ρωμαϊκός αγωγός ύδρευσης βρέθηκε στον Πλατανιά

Κατόπιν ενημέρωσης από την υπεύθυνη αρχαιολόγο της ΙΗ Εφορίας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ε.Π.Κ.Α. του νομού Δράμας κα. Πουλιούδη Βασιλική , βρισκόμαστε στην πολύ συγκινητική και ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για την εύρεση του ρωμαϊκού αγωγού ύδρευσης στον οικισμό της Πλατανιάς.

Μετά από ειδοποίηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πλατανιάς κ. Κατανίδη Χρυσόστομου , μετέβη η αρχαιολογική υπηρεσία στον χώρο υπόδειξης και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για αγωγό ύδρευσης Ρωμαϊκής Εποχής. Η περιοχή που βρίσκεται ο αγωγός χρειάζονταν σκαπτικό μηχάνημα το οποίο παραχώρησε ο Δήμος για να γίνει η διάνοιξη και η τομή ώστε να είναι προσβάσιμος ο αγωγός για τις περαιτέρω εργασίες. Χρειάστηκε να σκαφτούν 3,5 μέτρα βάθους, μετρήθηκαν οι διαστάσεις του οι οποίες κυμαίνονται στα 1,80 – 2 μέτρα ύψος και 0,80 – 1,00 μέτρα πλάτος.

Τα τοιχώματα του αποτελούνται από επεξεργασμένες πέτρες, πηλό και επιχρισμένα με υδραυλικό κονίαμα για να τα στεγανοποιεί . Ερευνήθηκαν τα 126 μ. εσωτερικά του αγωγού με τη βοήθεια σπηλαιοεξερευνητών της ομάδας ΧΕΙΡΩΝ με επικεφαλή τον κ. Κατσούλη Βασίλη. Στην ομάδα συμμετείχε και η συμβασιούχος αρχαιολόγος του Δήμου Παρανεστίου κα. Κουρτίδου Αλεξία.

Το εσωτερικό του χαρτογραφήθηκε και αποτυπώθηκε αγωγός σε όλη την εξερευνημένη περιοχή του, η οποία φέρει αγωγούς που είναι χτισμένοι από πηλό και πέτρα. Η περαιτέρω εξερεύνηση του αγωγού επρόκειτο να διεξαχθεί από την ΙΗ΄ ΕΠΚΑ. Ο Δήμος Παρανεστίου ευχαριστεί την ΙΗ΄ΕΠΚΑ και την κα. Πουλιούδη Βασιλική καθώς και την κα. Κουρτίδου Αλεξία καθώς και όλη την ομάδα σπηλαιοεξερευνητών ΧΕΙΡΩΝ που με την περισσή φροντίδα και αγάπη έβαλαν τον λίθο τους για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την διάσωση των αρχαιοτήτων της περιοχής μας.

ΠΗΓΗ: dramini.gr

φωτο: αρχείο


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑