Ειδήσεις

Published on February 20th, 2014 | by fileto

0

Μας επιδοτούν για να διώχνουμε λαθρομετανάστες

Την επίσημη έναρξη ενός νέου Προγράμματος εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών, ανακοίνωσαν χθες, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός Πρέσβης κ. Τζων Κίτμερ.
Τη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με το υπουργείο, έχει αναλάβει εξολοκλήρου η βρετανική κυβέρνηση.
Στόχος του διετούς Προγράμματος είναι να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες προέλευσής τους 1.500 υπήκοοι τρίτων χωρών, όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Αίγυπτο, Ινδία, Νιγηρία και Σουδάν.
Με βάση τις εκτιμήσεις του βρετανικού ελεγκτικού φορέα, National Audit Office, το κόστος μιας αποτυχημένης αίτησης ασύλου στην Βρετανία κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, μεταξύ 3.000 και 25.000 λιρών για έναν ενήλικα. Το κόστος επαναπατρισμού μιας οικογένειας, που αναγκάζεται να επιστρέψει κατόπιν άρνησης ασύλου, μπορεί να φτάσει μέχρι 60.000 λίρες.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη δημιουργήσει το πιο σύγχρονο σύστημα περιορισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μένουν πολλά να γίνουν ακόμη σε αυτό τον τομέα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο του Έβρου, στην νέα υπηρεσία ασύλου και την νέα υπηρεσία προσφυγών που ήδη λειτουργούν και αναπτύσσονται.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν κλείσει το προηγούμενο διάστημα πέντε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ ακόμη ένα θα κλείσει στο προσεχές διάστημα και στη θέση τους θα λειτουργήσουν καινούργια έως τα μέσα Ιουνίου.
Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι σύντομα θα προβλεφθεί και με νόμο ο μηχανισμός ελέγχου και αποτίμησης της λειτουργίας των Κέντρων αυτών.
πηγη: Το Βήμα

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑