Άποψη - Γνώμη

Published on February 23rd, 2014 | by fileto

0

Τι του λείπει του ψωριάρη;

Στην Ελλάδα της κρίσης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής, με ένα λαό εξαθλιωμένο και άβουλο να χειριστεί την καθημερινότητά του, οι πολιτικοί μας και κυρίως αυτοί που έχουν το τιμόνι της εξουσίας, έχουν κάτι νοσηρές ανησυχίες που μας βάζουν σε έντονες ανησυχίες.

Ενώ δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά και αναπτυξιακά της χώρας, προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και προωθούν μεγάλες ριζικές αλλαγές στον τρόπο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Κάνουν λόγο για μικρότερη Βουλή, 250 βουλευτών και ταυτόχρονη ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ προσανατολίζονται να θέσουν στον δημόσιο διάλογο και την ανάδειξη μίας αιρετής Γερουσίας 50 μελών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η πρόταση αυτή, η οποία θα εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτιμάται ότι θα βρει σημαντική απήχηση στην κοινωνία και θα φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ της ευθύνης να πάρουν θέση έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της λειτουργίας της Δημοκρατίας και απαντούν σε καίριες απαιτήσεις των πολιτών.

“Μια τέτοια αλλαγή θα αναδιατάξει τις εσωτερικές ισορροπίες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας και θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά”, σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Προφανώς το κυβερνητικό στέλεχος έχει λύσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και σκέφτεται τα μεγάλα και αληθινά.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου, έχουν δε ακουστεί παλαιότερα σκέψεις για μικρότερη Βουλή η οποία θα οδηγήσει σε αντιπροσώπευση κοινοβουλευτικών στο μεγαλύτερο μέρος από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, ενώ η άλλη Ελλάδα θα έχει λιγότερη αντιπροσώπευση μπορεί και την ελαχίστη που σημαίνει ότι το παιχνίδι θα παίζεται κεντρικά.

Την θέση για μικρότερη Βουλή την έχουν εξαγγείλει και ο Αντώνης Σαμαράς ως επικεφαλής της ΠΟΛ.ΑΝ. και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως πρόεδρος του ΚΕΠ.

Τα σενάρια αυτά προφανώς έχουν την σύμφωνη γνώμη και του άλλου εταίρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος έχει φαεινές ιδέες όπως αυτή της σταυροδοσίας των ευρωβουλευτών.

Προφανώς θέλουν να σφίξουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και για να τους πιέζουν να ψηφίζουν μέτρα και μνημόνια, καταφεύγουν σε επικοινωνιακές τρίχες όπως αυτή της μείωσης βουλευτών και την δημιουργία Γερουσίας που είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο Έλληνας σήμερα.  

Όλα αυτά τα περίεργα και επικοινωνιακά τερτίπια έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Διαχείριση ήττας μυρίζουν και το κακό είναι ότι οι συμβουλάτορες των δύο συνεταίρων στην κυβέρνηση παίζουν με τη φωτιά και αυτό αποδείχθηκε με την διαχείριση των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές και τις περιφερειακές.

Μάλιστα για να πασπαλίσουν την γνωστή μπαρούφα περί πλεονάσματος και πως αυτό θα κατανεμηθεί καταφεύγουν σε διάφορες αερόλογες μεταρρυθμίσεις την στιγμή που δεν μπορεί ο τελευταίος Έλληνας πολίτης να βγάλει σύνταξη πριν να περάσουν δύο χρόνια από τότε που καταθέτει την αίτησή του.

Αερολογίες μεταρρυθμίσεων και σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, σε θέματα ανάπτυξης, υποδομών, παιδείας και υγείας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ασθενής της ελληνικής κοινωνίας.

Για να επανέλθουμε στο ρεπορτάζ μείωσης των βουλευτών και της εκλογής Γερουσιαστων να πούμε ότι οι φωστήρες του Μαξίμου υποστηρίζουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ότι  η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή αυτή θα έρθει πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου αφενός να μη μονοπωλήσουν τον προεκλογικό διάλογο η οικονομία και τα μνημόνια και αφετέρου διότι εκτιμά ότι θα ενισχύσουν τη στρατηγική του. “Οι πολίτες θα επικροτήσουν μια τέτοια αλλαγή, η οποία, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων που εμπεριέχει, θα επιφέρει και σημαντικότατη οικονομία στα κρατικά ταμεία”, σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ανάλογη εκτίμηση κάνει το κυβερνητικό επιτελείο για την πλειοψηφία των γαλάζιων προτάσεων. Ως τέτοιες χαρακτηρίζουν τις προτάσεις για θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, κατάργηση βουλευτών προνομίων κ.λπ.

Ανάμεσα στις αλχημείες για να παραμείνουν με διάφορα κόλπα στη εξουσία είναι και ο τρόπος υπέρβασης του “εμποδίου” της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.

Αναφωνούμε λοιπόν. Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα γερουσιαστή με μαργαριτάρι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑