Lifestyle

Published on March 1st, 2014 | by fileto

0

Στη Δανία ο Παγγαιορείτης Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Στη Δανία στo πλαίσιo του φεστιβάλ “Η Κοπεγχάγη διαβάζει” έχει προσκληθεί ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.

Το φεστιβάλ λογοτεχνίας έχει ως θεματική του το σώμα (το φύλο, η σεξουαλικότητα, το ιδανικό της ομορφιάς κ.α) στη μυθοπλασία αλλά και στον πολιτιστικό διάλογο.

Η πρωτοβουλία επιχορηγείται από το πρόγραμμα ΝΤΙΒΑ του Υπουργείου Πολιτισμού της Δανίας.

O Καθηγητής Πανεπιστημίου της Ροσκίλδε, Τομπίας Ράουν, θα διευθύνει τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργανώνεται από την πρώην Μορφωτικό Ακόλουθο κ. Παναγιώτα Γούλα σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 6 Μαρτίου ώρα 17.000 και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στις 7 Μαρτίου ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης θα μιλήσει στους σπουδαστές του τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη ‘’Το μυστικό της Έλλης’’ είναι υποψήφιο στην κατηγορία Μυθιστόρημα για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2013.

Μια ερωτική ιστορία µε φόντο τον µικρόκοσµο του Ρουφ και του Βοτανικού, που διαδραματίζεται στις απαρχές της οικονομικής κρίσης, η οποία αποβαίνει καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής των ηρώων. Ένα μυθιστόρημα λεπτών αποχρώσεων και ιδιαίτερων συγκινήσεων πάνω στην απουσία, την απώλεια, την αναχώρηση, την απρόσμενη αγάπη, την ολοκληρωτική προσφορά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας το 1956. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και συνεργάστηκε µε τη Δηµόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεµινάρια. Εµφανίστηκε στα γράµµατα το 1990 µε το µυθιστόρηµα Κρυµµένοι άνθρωποι και ακολούθησαν επτά µυθιστορήµατα, δύο συλλογές διηγηµάτων και µία νουβέλα.

Το Παρτάλι µεταφράστηκε στα γαλλικά και παρουσιάστηκε ως θεατρικός µονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011 με τον Χρήστο Στέργιογλου .

Η Δεύτερη γέννα ανέβηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Φιλίππων και Καβάλας το 2009 με την Φιλαρέτη Κομνηνού.

Η συλλογή διηγημάτων Χάρτες ήταν υποψήφια για το Βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2007 και ο Παλαιστής και ο δερβίσης για το Athens Prize for Literature του περιοδικού (δέ)κατα, για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος 2011 και το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Διηγήµατά του έχουν µεταφραστεί στα ολλανδικά και αγγλικά.

Το µυθιστόρηµα Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές θα κυκλοφορήσει στα αραβικά το 2013.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑