Ειδήσεις

Published on March 5th, 2014 | by fileto

0

Φύλλο – φτερό οι Αναπτυξιακές Ροδόπης και Έβρου για μαιμού επενδύσεις

Έρευνα διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Ποντίκι”, για τέσσερις νέες περιπτώσεις όπου – σύμφωνα με καταγγελίες – τα κοινοτικά χρήματα έγιναν βίλες αντί αγροτουριστικές επενδύσεις.

Πολλές ταβέρνες ή παλιά σπίτια έχουν γίνει βιλάρες, οι οποίες ανήκουν συνήθως στην τοπική κομματική νομενκλατούρα ή σε τοπικούς καταφερτζήδες και είχαν φτιαχτεί με κοινοτικές επιχορηγήσεις κάτω από την εποπτεία και την έγκριση ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών αλλά και κοινοτικών ελέγχων, που έδιναν τελικά το πράσινο φως για να εισπραχθούν τα κονδύλια. Και βεβαίως είναι φανερό ότι περισσότερο από μια δεκαετία που λειτούργησε το πρόγραμμα κοινοτικών επιχορηγήσεων Leader κανένας φορέας του Δημοσίου, είτε άλλος ελεγκτικός μηχανισμός, δεν είχε λειτουργήσει κατασταλτικά.

Το «Ποντίκι» αποκαλύπτει σήμερα τέσσερις νέες περιπτώσεις τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα Leader, οι οποίες περιλαμβάνονται σε έγγραφο που έχει αποστείλει πριν από λίγες μέρες (12.2.2014) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και ειδικότερα ο Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, και το οποίο απευθύνεται στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, στην Αναπτυξιακή Λευκάδος, στην Αναπτυξιακή Γρεβενών και στη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε., από τις οποίες ζητάει τα πλήρη στοιχεία για τις τέσσερις περιπτώσεις που αναφέρονται στην επιστολή, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει ως δημόσια υπηρεσία «για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων σε δικαιούχους – τελικούς αποδέκτες του άξονα του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006 και της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader».

 

Ειδικότερα στην επιστολή οι υποθέσεις που ερευνώνται και για τις οποίες ζητούνται στοιχεία είναι:
1. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΟΔΟΠΗΣ: Αφορά απόφαση πρώην νομάρχη Σ.Σ., που διετέλεσε πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, χρηματοδότησης για αγροτουριστική επένδυση στην περιοχή Μαρωνείας, που αφορά πρώην δήμαρχο στην περιοχή καθώς και δύο ακόμη πρόσωπα Λ. και Σ. για παρόμοια επένδυση στην περιοχή του Δήμου Σώστη Ροδόπης.

 

2. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΥΚΑΔΟΣ: Ζητούνται στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση επένδυσης κατασκευής κτηρίου δημιουργίας υποδομών, αγοράς εξοπλισμού και αυτοκινήτων για τη λειτουργία επιχείρησης εξτρίμ σπορ… Δικαιούχος είναι Σ.Σ. του Σ., στέλεχος τοπικού επιμελητηρίου, και η έγκριση είχε δοθεί το 2005. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό που ερευνάται είναι αν πράγματι έχει λειτουργήσει ως επιχείρηση.

 

3. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Ζητούνται στοιχεία για επένδυση στην περιοχή Κηπουργιό Γρεβενών. Ο μηχανικός Κ.Π. χρηματοδοτήθηκε για κατασκευή ξενώνα.

 

4. ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΣ Α.Ε.: Ζητούνται στοιχεία για επιδότηση προς ανώτερο δημόσιο λειτουργό (προϊστάμενος περιφερειακής διεύθυνσης υπουργείου). Ερευνάται αν χρησιμοποιήθηκε η επιδότηση για κατασκευή αγροτικού ξενοδοχείου και έγινε παραλιακό σπίτι.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο με την επιστολή ζητάει πλήρη στοιχεία του φακέλου τους (απόφαση έγκρισης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα δικαιούχων, αποφάσεις πληρωμής). Εάν έτυχαν χρηματοδότησης οποιουδήποτε προγράμματος αρμοδιότητας ή αν υπάρχουν πληροφορίες για ένταξή τους σε άλλα τοπικά προγράμματα (ΠΕΠ, ΕΣΠΑ) που αφορούν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρονται ονομαστικά τα στοιχεία των δικαιούχων για τους οποίους γίνεται η έρευνα, τα οποία η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της. Αποφύγαμε να τα δημοσιεύσουμε (γράψαμε μόνο αρχικά του επωνύμου ή και του μικρού ονόματος εφόσον υπήρχαν στο έγγραφο), επειδή οι υποθέσεις βρίσκονται στη διαδικασία της έρευνας.

 

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, που ερευνά πολλές από αυτές τις υποθέσεις.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑