Άποψη - Γνώμη

Published on March 10th, 2014 | by fileto

0

Έλληνες πολλών ταχυτήτων

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες τρέχουν και δεν φτάνουν να προλάβουν να πληρώσουν τα κάθε λογής χαράτσια τα οποία σκέφτονται οι εγκέφαλοι του υπουργείου των Οικονομικών, την ίδια ώρα το Κράτος χαρίζει τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής για να μπορεί η αριστοκρατία να γουστάρει την τέχνη και την καταξίωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του υψηλού επιπέδου.

Κυκλοφόρησε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι για το τρέχον οικονομικό έτος έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τακτική επιχορήγηση για τον Οργανισμό ύψους 3.000.000 ευρώ.

Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Μεγάρου αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του και δεν σχετίζονται με τις ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει και όπως το εξηγεί ο αρμόδιος επί των οικονομικών αναπληρωτής κ. Σταϊκούρας, κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κατάπτωσης εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση αδυναμίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να εξυπηρετήσει τις σχετικές δανειακές υποχρεώσεις του, προβαίνει στην εξόφληση των απορρεουσών εκ των ανωτέρω αποφάσεων εγγύησης, υποχρεώσεών του, βεβαιώνοντας, σε βάρος του ανωτέρω νομικού προσώπου, τα εκάστοτε καταβαλλόμενα ποσά, μέσω της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, ως δημόσια έσοδα.

Δηλαδή καλά το δέσανε το γλυκό. Αν δεν έχει να πληρώσει τότε το κόστος το φορτώνεται ο ελληνικός λαός, ο οποίος απλώχερα απολαμβάνει τις υπηρεσίες του Μεγάρου.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 270.000 οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάσχεσης των περιουσιών τους.

Την κατάσταση αυτή προσπαθεί να ρυθμίσει ο Συνήγορος του Πολίτη που κατέθεσε τεκμηριωμένο αίτημα και ζητά από την κυβέρνηση να ανακοινώσει Ενιαία Ρύθμιση σε δόσεις του συνόλου των οφειλών προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς. Προτείνει αύξηση των δόσεων μέχρι τουλάχιστον 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και της οικονομικής δυνατότητας του ασφαλισμένου, ως συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης που έχει πλήξει τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη κάνει λόγο για «συστημική διάσταση του ζητήματος που απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες, οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΕ, συνδέονται όμως με ρυθμίσεις που αφορούν συναρμόδιες Γενικές Γραμματείες και τα εποπτεύοντα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Υγείας».

Και έρχεται ο καθ’ όλα αξιότιμος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος με απόφασή του καθορίζει ότι «Καμία επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται αν υπάρχουν οφειλές στα Ταμεία».

Δηλαδή αν χρωστάς δεν λαμβάνεις. Κι αυτό δεν θα ήταν κακό αν την ίδια στιγμή κατόρθωνε να απεγκλωβίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι ως σαρδέλες στοιβάζονται στα γραφεία των ασφαλιστικών φορέων για να εξασφαλίσουν αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει σύνταξη, ενώ σε άλλα κράτη θα ονομαζόταν φιλοδώρημα.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο αξιότιμος υπουργός ότι αυτή τη στιγμή το 35% των ενεργών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ έχει χρέη ως 5.000 ευρώ, σχεδόν το 18 έχει χρέη από 5.001 ως 10.000 ευρώ και ένα ποσοστό 41% χρωστά από 10.000 ως και 50.000 ευρώ. Επίσης το 5,2% έχει οφειλές από 50.001 – 100.000 ευρώ, ενώ το 0,87% οφείλει εισφορές πάνω από 100.000 ευρώ!

Αυτή τη στιγμή τα χρέη προς τα Ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ, με το υπουργείο να εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για είσπραξη περίπου 5 δισεκατομμυρίων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε πέντε δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον διοικητή του ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Μάλιστα το πάλαι ποτέ παλαιό πράσινο στέλεχος και σήμερα διοικητής του Ιδρύματος επεσήμανε, ότι «οι φουκαράδες στην Ελλάδα τελικά είναι αυτοί που πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές επειδή κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν, όχι τώρα, στην περίοδο της ευημερίας».

Και τι κάνατε τότε κ. διοικητά και τι λέτε σήμερα, καλό θα είναι να προχωρήσετε σε αυτοκριτική μια και στην Ελλάδα οι διοικούντες έχουν κοντή μνήμη και περίσσια έπαρση.

Κρίμα λοιπόν. Θα έλεγε κανείς ότι στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όπου οι κάτοικοί της αντιμετωπίζονται αλα κάρτ, δεν είναι να είσαι τακτικός, φερέγγυος και τίμιος έναντι του Κράτους το οποίο με τη σειρά του σε αντιμετωπίζει ως ηλίθιο. Και η πινακοθήκη των ηλιθίων ως έλεγε και ο Τσιφόρος είναι γεμάτη με πορτραίτα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑