Ειδήσεις

Published on March 14th, 2014 | by fileto

0

Ζητούν από ακρίτες μετά από 20 χρόνια επιστροφή ενισχύσεων

Την  αναδρομική επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 1 δις ευρώ ζητά το υπουργείο Οικονομικών από 3.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ακριτικούς νομούς της χώρας, υιοθετώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει ότι θα πρέπει να ανακτηθούν ως μη σύννομες οι ενισχύσεις που δόθηκαν από το 1994 σε χιλιάδες επιχειρήσεις της περιφέρειας με τη μορφή της επιδότησης επιτοκίου ή μετατροπής ληξιπρόθεσμων δανείων σε νέα δάνεια.

Πρόκειται για επιχειρήσεις  που είναι εγκαταστημένες στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κιλκίς, Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, στα Δωδεκάνησα, αλλά και στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο και Εύβοια.

Η ιστορία της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε ύστερα από έλεγχο της ΕΕ για τη συμβατότητα ορισμένων νομοθετικών διατάξεων της ελληνικής έννομης τάξης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές ενισχύσεις.

Η ΕΕ έκρινε ότι οι νόμοι με τους οποίους προβλέπονταν ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων συνιστούν στην ουσία κρατικές ενισχύσεις υπέρ των εν λόγω εταιρειών. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, οι ενισχύσεις είχαν τη μορφή είτε της μετατροπής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε νέο δάνειο με προθεσμία αποπληρωμής τα 10 έτη και επιδότηση του επιτοκίου (έως και 10 μονάδες ανάλογα με το τζίρο), είτε ως εγγυήσεις του Δημοσίου για την εξόφληση κεφαλαίου και τόκων προς τις τράπεζες.

Παράλληλα, η ΕΕ αναφέρει ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ενισχύσεων δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην Επιτροπή με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων με αποτέλεσμα οι ενισχύσεις  να κριθούν από τις Υπηρεσίες της ως «παράνομες».

Ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών ακριτικών περιοχών Χρήστος Γιορδαμλής μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών τόνισε ότι το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η τοπική οικονομία θα είναι τεράστιο και θα οδηγήσει στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της  χώρας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑