Ειδήσεις

Published on March 17th, 2014 | by fileto

0

Γαλάζια επίθεση κατά Τσαυτάρη για την ευλογιά

Άγρια επίθεση των βουλευτών της Θράκης, Αλέκου Κοντού, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για την κοροϊδία των κτηνοτρόφων της Θράκης, που επλήγησαν απ’ την ευλογιά κατά του αρμοδίου υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Οι τρεις βουλευτές της Θράκης θεώρησαν κοροϊδία την απάντηση στη σχετική ερώτησή τους, που διαχωρίζει σε κατηγορίες τους κτηνοτρόφους της Θράκης και δεν καλύπτει τα ζητήματα που ανέκυψαν στο ζήτημα της ευλογιάς.
Μάλιστα μεταξύ των άλλων, προειδοποίησαν ευθώς την ηγεσία του υπουργείου οτι θα φτάσουν μέχρι τον  Αντώνη Σαμαρά, αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι της Θράκης.

στυλιανίδης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «Η άνιση μεταχείριση των κτηνοτρόφων της Θράκης που επλήγησαν από τον ιό της ευλογιάς»

Σε απάντηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 5773 / 29.01.2014 ερώτησής μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων της Θράκης που πλήττονται από τη νόσο της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα», ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός μας γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων για το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων της Θράκης που θανατώθηκε εξαιτίας του ιού της ευλογιάς, οι οποίοι θα αποζημιωθούν με 100 ευρώ για τις ζωικές απώλειες του 2013 και με 140 ευρώ για τις ζωικές απώλειες του 2014.

Σε συνέχεια και με σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε το εξής:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι μετά την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και την εξάντληση των αρχικών πιστώσεων για τη στήριξη των εκμεταλλεύσεων από τη διακοπή βόσκησης, καταβάλλεται το υπόλοιπο της διαφοράς της ενίσχυσης 3,5€/ζώο για 76.923 ζώα, καθώς και τα 10 ευρώ ανά ζώο για τα υπόλοιπα 11.500 ζώα για τα οποία δεν είχαν αποσταλεί στοιχεία στις αρχικές καταστάσεις πληρωμής.

Το ποσό που θα καταβληθεί συνολικά στους δικαιούχους ανέρχεται σε περίπου 385.000 €.

Επίσης όταν θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των ενισχύσεων αποζημίωσης για τα ζώα που θανατώθηκαν με βάση τις νέες τιμές της νέας ΚΥΑ, θα αναζητηθούν τρόποι για την καταβολή συμπληρωματικών ποσών και στους δικαιούχους στους οποίους ήδη καταβλήθηκαν αποζημιώσεις, με βάση τις τιμές του 2013.»

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δια του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Αθανάσιου Μπούρα, στις 13 Μαρτίου 2014, προκαλέσαμε συνάντηση στη Βουλή με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα θεραπευτούν οι άδικες διακρίσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων, που αποζημιώνονται με λιγότερα των 100 ευρώ για αιγοπρόβατα που σφαγιάστηκαν το 2013 και με 140 ευρώ για αιγοπρόβατα που σφαγιάσθηκαν το 2014.

Σε συνέχεια αυτής της διαβεβαίωσης,

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι

ο κ. Υπουργός

1. Πότε θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ βάση της οποίας θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των 140 ευρώ ανά θανατωθέν αμνοερίφιο για το 2014 και θα αποκαθίσταται αναδρομικά και η καταβολή του υπόλοιπου ποσού για τους δικαιούχους του 2013, ώστε και αυτοί να αποζημιωθούν εξίσου για να μην υπάρχουν ζητήματα άνισης μεταχείρισης των κτηνοτρόφων της Θράκης, που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας;

2. Πότε θα αποζημιωθεί το σύνολο των θιγόμενων κτηνοτρόφων του 2013 και του 2014 με το ποσό των 140 ευρώ ανά αμνοερίφιο;

Αθήνα, 14 / 03 / 2014

Δερμεντζόπουλος

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

  1. 1. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής Έβρου

2.       Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης

3.       Αλέξανδρος Κοντός, βουλευτής Ξάνθης


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑