Ειδήσεις

Published on March 17th, 2014 | by fileto

0

Θέλουν να πιάνουν Λήμνο οι Σαμοθρακίτες

Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κο Γρηγράκο και στην Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κα Χριστοφιλοπούλου, απέστειλαν μέσω του Δημάρχου τους, οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, κάνοντας έτσι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ένα από τα βασικά αιτήματα των κατοίκων της Σαμοθράκης είναι η επανασύνδεση του νησιού με την Λήμνο και κατ επέκτασης με τη Νότιο Ελλάδα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, από τον περσαμένο Ιανουάριο, έχουν προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής αγώνα, η οποία όπως αναφέρει η eltraki.gr, την περασμένη Παρασκευή υλοποίησε σύσκεψη με με εκπροσώπους της πολιτείας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Θράκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε έντονο αλλά επικοδομητικό κλίμα.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν μέλη της επιτροπής αγώνα, οι βουλευτές του Νομού, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του ΟΛΑ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ την διαδικασία συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κα Γεωργία Νικολάου.

Η επιτροπή κατέθεσε τα αιτήματα της στους παρόντες της σύσκεψης, τα οποία εκφράστηκαν ως εξής:

Θέμα: Επιτακτικά αιτήματα των κατοίκων του Δήμου Σαμοθράκης

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά την επίσκεψη του Δημάρχου Σαμοθράκης κο Γεωργίου Χανού στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κο Λ. Γρηγοράκο και στην Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να μεταφέρει τα αιτήματα μας όσον αφορά στην οικονομική επιβίωση του Δήμου και κατ επέκταση των κατοίκων του νησιού, επανερχόμαστε για να σας μεταφέρουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα τις στοιχειώδεις κινήσεις που θεωρούμε απαραίτητες.

1. Ο Δήμος Σαμοθράκης αντιμετωπίζει με τις περικοπές των τελευταίων 3 χρόνων οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς πρόκειται για νησιωτικό Δήμο με ειδικά προβλήματα και ζητούμε εκτός από ειδική χρηματοδότηση, νέα κατανομή των κρατικών πόρων (ΚΑΠ και ειδικά ΣΑΤΑ) σύμφωνα με αναθεωρημένα κριτήρια πραγματικών και αντικειμενικών αναγκών με ζητούμενο τη βιωσιμότητα του Δήμου.

2. Να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους ΟΤΑ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τοπικοί πόροι και η δημοτική περιουσία, που θα καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμη βάση κατ εφαρμογή του πνεύματος του νόμου του Καλλικράτη.

3. Δημιουργία τελωνείου με δεδομένο ότι στο νησί έχει την έδρα της εταιρεία πετρελαιοειδών καθώς και το ότι θα γίνει εφικτή η σύνδεση του νησιού με την χερσόνησο του Αίνου και την Ίμβρο με ότι αυτό συνεπάγεται στη αύξηση του τουρισμού. Η επαναλειτουργία του τελωνείου θα καταστήσει επίσης δυνατή την επίσκεψη τουριστικών πλοίων που προέρχονται από Βόσπορο- Κωνσταντινούπολη (ελευθεροκοινωνία) κάτι που συνέβαινε τις δεκαετίες ’70 και ’80.

4. Την εξασφάλιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού σε μόνιμη βάση με τη Λήμνο και το Λαύριο προκειμένου να εξυπηρετούνται τόσο οι επισκέπτες από τη Νότια Ελλάδα όσο και εμπορικές διευκολύνσεις. Η αναστολή της λειτουργίας της παραπάνω γραμμής κατά τους περσινούς μήνες κόστισε την κατά 30% πτώση της τουριστικής κίνησης με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομικά του νησιού. Γνωρίζετε εξάλλου ότι η επίσκεψη δια ξηράς στο νησί από κατοίκους της νότιας Ελλάδας είναι πλέον απαγορευτική.

5. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Λιμενικού Σώματος, να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή δυναμική και ετοιμότητα του Υπολιμεναρχείου Σαμοθράκης και η παραμονή στο νησί του λιμενικού σκάφους που εξασφαλίζει αφενός με την επιτήρηση των συνόρων σ αυτήν την ευαίσθητη ακριτική περιοχή, προσδίδει αφετέρου, αίσθηση ασφαλείας στους κατοίκους διενεργώντας διακομιδές ασθενών στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης. (Το 2013 διακομίσθηκαν με το σκάφος του Λιμενικού 52 ασθενείς).

6. Την στελέχωση του Δασονομείου καθώς και την επαναλειτουργία του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να διαφυλαχτεί η πολύτιμη χλωρίδα του νησιού και να εξυπηρετούνται σε διαρκή βάση οι κάτοικοι του.

7. Η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να εξυπηρετεί τόσο τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, όσο και τους χιλιάδες καλοκαιρινούς επισκέπτες του. Σαν άμεση λύση προτείνουμε την κάλυψη των αναγκών από ιατρούς του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ που πρόκειται να βγουν σε κινητικότητα- διαθεσιμότητα ή να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

8. Τέλος ζητάμε από τους εκπροσώπους της πολιτείας την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη στους διαχρονικούς αναπτυξιακούς στόχους της περιοχής μας (γεωθερμία, αεροδρόμιο, υδατοδρόμιο κ.α.) Τα παραπάνω αιτήματα είναι στοιχειώδη αλλά και επιτακτικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δήμου αλλά και των κατοίκων του νησιού τόσο άμεσα και σε μόνιμη και οριστική βάση.

Με εκτίμηση Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τα ζητήματα της επιτροπής ήτοι, η προώθηση των θεμάτων βιωσιμότητας του Δήμου, η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τη Νότια Ελλάδα, η τελωνειακή σύνδεση και την προοπτική ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ίμβρο, η στελέχωση του Κέντρου Υγείας και του Δασονομείου, η εξασφάλιση λειτουργίας του Υπολιμεναρχείου αλλά και τα μακροχρόνια αναπτυξιακά ζητήματα του νησιού (αεροδρόμιο- υδατοδρόμιο- γεωθερμία), να διερευνηθούν και σε απόλυτη συνεργασία με τους βουλευτές να γίνουν επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία και όπου χρειαστεί να παρευρεθούν και μέλη της επιτροπής, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λύσεις και απαντήσεις σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης λειτουργίας της επιτροπής ενώ οι βουλευτές και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης δεσμεύτηκαν να είναι συμπαραστάτες σε όλα τα ζητήματα του νησιού.

Ως Δήμαρχος Σαμοθράκης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή σας και ιδιαιτέρως την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κα Γ. Νικολάου που συντόνισε με επιτυχία την όλη διαδικασία καθώς και τα ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας.

Ο Δήμαρχος

Γεώργιος Χανός

πηγη: http://www.limnosfm100.gr/index.php/limnos-menou/7244-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%BD%CE%BF-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-video.html


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑