Ειδήσεις

Published on March 19th, 2014 | by fileto

0

Η Γαλλική σχολή ξαναγυρνά στους Φιλίππους για ανασκαφές

«Στο φετινό μας πρόγραμμα, τον τόνο θα δώσει ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Είναι ένας καταπληκτικός αρχαιολογικός χώρος στη Β. Ελλάδα και το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να καταθέσει φάκελο στην UNESCO ώστε να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εμείς θα βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.»

Aυτό είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Alexandre Farnoux.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο από τις 14 Μαρτίου και έως τις 2 Απριλίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις δραστηριότητές της και κυρίως τις σημαντικές ανασκαφικές της επιτυχίες στους Δελφούς, τους Φιλίππους, στο Άργος, στη Δήλο, στα Μάλια και στον Ιτάνο (Κρήτη).

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε το 1846 με βασιλικό διάταγμα του Λουδοβίκου-Φιλίππου ως «Σχολή τελειοποίησης της σπουδής της γλώσσας, της ιστορίας και των ελληνικών αρχαιοτήτων».

Αποτελεί το παλαιότερο από τα επιστημονικά ιδρύματα της Γαλλίας στο εξωτερικό, αλλά και το αρχαιότερο από τα 18 αρχαιολογικά ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Από το 1985, η Σχολή έχει επεκτείνει το ερευνητικό της πεδίο στις διάφορες όψεις του αρχαίου, μεσαιωνικού, νεώτερου και σύγχρονου ελληνικού κόσμου.

Η ιστορία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, που συμπίπτει με τη γέννηση και την ανάπτυξη της αρχαιολογικής εξερεύνησης της Ελλάδας, από τη δεκαετία του 1870 και μετά, χαρακτηρίστηκε από τις ανασκαφές μεγάλων αρχαιολογικών χώρων.

H ελληνική κυβέρνηση της ανέθεσε την επιστημονική ευθύνη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων (Άργος, Δήλος, Δελφοί, Μάλια, Θάσος), όπου εξακολουθεί και υπάρχει δραστηριότητα μέχρι και σήμερα.

Η βιβλιοθήκη της Σχολής διαθέτει σήμερα 91.000 τίτλους, εκ των οποίων οι 1.800 είναι περιοδικοί. Παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές, καλύπτει όλους τους τομείς της αρχαιολογίας και της ιστορίας τέχνης του ελληνικού κόσμου, από την προϊστορική περίοδο έως και τη βυζαντινή εποχή.

Εκτός από την αρχαιολογία της Ελλάδας, της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, εκπροσωπείται εδώ και αυτή της Γαλλίας και των σλαβικών χωρών. Η βιβλιοθήκη αποτελεί εξάλλου μία σημαντική πηγή πληροφοριών για τη σύγχρονη Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Όπως είπε ο κ. Farnoux, η Γαλλική Σχολή Αθηνών προτίθεται να αναπτύξει μέσα στα επόμενα χρόνια μία σειρά από προγράμματα, τα οποία προϋποθέτουν την ύπαρξη συγχρηματοδοτήσεων ή εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, όπως η εκατονταετηρίδα των Ανασκαφών στους Φιλίππους, η επισκευή και ο εξοπλισμός της αίθουσας διαλέξεων, η συμμετοχή στην ανασκαφή, τη συντήρηση και την αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων όπως αυτών της Δήλου και των Μαλίων, η ανάδειξη της κληρονομιάς των παλαιών συλλογών που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη, η υποστήριξη των εκδόσεων και η ανάπτυξη του τμήματος αρχείων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑