Βαλκάνια

Published on March 20th, 2014 | by fileto

0

Δημοψήφισμα αλα Κριμαία φοβούνται οι εθνικιστές της Βουλγαρίας

Κάντο όπως η Κριμαία σκέφθηκαν ότι μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο σενάριο και αντιδρούν οι ακραίοι εθνικιστές της Βουλγαρίας, ανοίγοντας ένα αιματηρό κεφάλαιο που προσπαθεί να κλείσει στα Βαλκάνια μετά από 100 χρόνια.

Το βουλγαρικό “Focus”, παρουσίασε τις απόψεις του προέδρου ενός εθνικού ιδρύματος, και της Βουλγαρικής Επιτροπής για τα εθνικά θέματα, Βασίλ Βασίλεφ: “Ο διαχωρισμός της Κριμαίας από την Ουκρανία δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη βουλγαρική πλευρά. Το βουλγαρικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό και να θέσει το θέμα στην Ε.Ε., για το απαράδεκτο να ζητά ένα τμήμα χώρας ανεξαρτησία, που ενδέχεται να κρύβεται πίσω από αυτό, μια ξένη χώρα. Για εμάς είναι σημαντικό, διότι γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας».

Στην ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη παρόμοιων σεναρίων, μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, ο κ. Βασίλ Βασίλεφ απάντησε ότι “Φυσικά και υπάρχει έδαφος. Είναι πολύ εύκολο, να διεισδύσει μια συμμορία κακοποιών ή ξένων πρακτόρων και να αρχίσει να δημιουργεί σύγκρουση με αιτία την εθνοτική καταγωγή, που θα μπορούσαν οι συγκρούσεις αυτές να τις εκμεταλλευθεί μια ξένη χώρα, και για να ακριβολογούμε: η Τουρκία. Η οποία θα ζητήσει και θα επιβάλει τον τεχνητό διαχωρισμό σε κομμάτια της βουλγαρικής επικράτειας.

Θα μπορούσε, έτσι, να δημιουργήσει μια αυτόνομη μονάδα, όπως η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της Κύπρου, που δεν την παραδέχεται κανείς στον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο ώστε να παρουσιάζεται η Κύπρος διαιρεμένη. Αν γινόταν κάτι παρόμοιο στο βουλγαρικό έδαφος, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη χώρα μας και το λαό μας”.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑