Έως και 50% θα μειωθούν οι επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει χωρικά κριτήρια στην επισκεψιμότητα των ενηλίκων, όπως είπε ο Χρήστος Καραγιαννίδης σε ερώτησή του στη Βουλή. Όμως για τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου “το να παρέχεται φιλοξενία με κονδύλι του ΕΣΠΑ σε κάποιους ενήλικους που έρχονται, για παράδειγμα, από την Κρήτη στο Παρανέστι είναι κάτι υπερβολικό”.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο επιτρέπει πλέον την επίσκεψη μόνο μέσα από την ίδια διοικητική περιφέρεια. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις με παράδειγμα το ΚΠΕ Παρανεστίου Δράμας: “Οδηγείτε το ΚΠΕ σε μαρασμό”, καθώς η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης έχει 600.000 κατοίκους και δυνητικούς επισκέπτες, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει 6 εκατ. Ο δε δήμος Παρανεστίου έχει 100 κατοίκους και το ΚΠΕ έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια 15.000 άτομα, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Για την κυβέρνηση Σαμαρά όμως αυτά είναι σπατάλες. “Τα λεφτά αυτά θα ήταν πιο χρήσιμο να δαπανώνται στη μετακίνηση για να κάνουμε περισσότερες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης” είπε ο υφυπουργός Παιδείας, που αποκάλυψε ότι “έχω προχωρήσει μέσω της διαχειριστικής αρχής σε διαχειριστικό έλεγχο για τις δαπάνες των ΚΠΕ”.

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του είναι ότι ζήτησε να υπάρχει σύνδεση της απόδοσης και της χρηματοδότησης, ενώ άνοιξε ζήτημα κλεισίματος ΚΠΕ με το επιχείρημα ότι η Αττική με μαθητικό πληθυσμό 400.000 μαθητών έχει τον ίδιο αριθμό ΚΠΕ με τη Δυτική Μακεδονία που έχει 40.000 μαθητές.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ