Ειδήσεις

Published on April 15th, 2014 | by fileto

0

Ο Αιχάν Καραγιουσούφ καταγγέλει τις αποζημιώσεις στους αγρότες

Να προχωρήσουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης σε συμπληρωματικές αποζημιώσεις και ευρύτερη προστασία των αγροτών του νομού Ροδόπης, που επλήγησαν από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, ζητάει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Όπως σημειώνει, το ποσό των αποζημιώσεων που κατέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε δικαιούχους ήταν ελάχιστο, αφού δεν ξεπερνούσε τα 30-50 ευρώ ανά δικαιούχο.

Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Μακεδονίας – Θράκης, για την “εκτεταμένη καταστροφή της Αγροτικής Παραγωγής και των υποδομών εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων στο νομό Ροδόπης”. Αναφερόταν στις καταστροφές των καλλιεργειών βάμβακος, καπνού, αραβόσιτου και ηλίανθου, από τη θεομηνία της 13ης Σεπτεμβρίου και ζητούσε “την ολοκλήρωση της καταγραφής και της καταβολής των αποζημιώσεων σε αυτή την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού”.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος απάντησε με έγγραφό του στις 15-10-2013, ότι μετά το πέρας των ερευνών και των εκτιμήσεων θα καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους δικαιούχους μέσω του ΕΛΓΑ, εφόσον αυτοί πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Οι αποζημιώσεις αυτές κατεβλήθησαν, το ποσό όμως είναι αντικειμενικά εξαιρετικά μικρό, της τάξης των 35 – 50 ευρώ ανά δικαιούχο! Όπως αναφέρει ο βουλευτής, “επειδή η έννοια της αποζημίωσης καθορίζεται από το ύψος του ποσού που καταβάλλεται, επειδή η συγκεκριμένη δοθείσα πενιχρή αποζημίωση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο κατ’ ευφημισμό ως τέτοια και επειδή δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια ακόμη από την πολιτεία σχετικά με την υλική θωράκιση των συγκεκριμένων παραγωγών, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα της χώρας,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί,

-Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συμπληρωματική καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων στους αναφερόμενους δικαιούχους;

-Θα φροντίσει η κυβέρνηση να ενισχύσει προστατευτικά τις καλλιέργειες μέσω δόμησης κατάλληλων υλικοτεχνικών κατασκευών ώστε να μειωθούν οι ζημιές την εποχή που θα εμφανισθούν παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα;”


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑