«Η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά για τις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια ‘καλή υποψηφιότητα’ από τη μειονότητα όπως εσκεμμένα συνεχίζει να παρουσιάζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ» αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της τοπικής οργάνωσης Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης γνωρίζει τον πραγματικό ρόλο και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα, όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά και γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια στη Θράκη και ειδικότερα στην Ξάνθη, τις δραστηριότητές της» δηλώνει.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως εκ μέρους της οργάνωσης «δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση για οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα ρομά, που θα εκπλήρωνε τις βασικές προϋποθέσεις του υποψηφίου», δηλαδή «άνθρωπος της Αριστεράς με ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, την κοινωνία, τη δημοκρατία» και γίνεται λόγος για εσκεμμένη διαίρεση της μειονότητας σε τρία κομμάτια (πομάκοι, τουρκογενείς, ρομά).
«Η (ακρο)-δεξιά-πατριωτική αφήγηση του συστήματος, αρκετά συνοπτικά και περιγραφικά, μιλά για την καταπίεση, που υφίστανται τα δυο κομμάτια από τους τουρκογενείς, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου. Συντονιστής της άμυνας απέναντι στην τουρκική πολιτική (τουρκοποίηση, κοσσοβοποίηση της Θράκης κτλ) είναι το ΥΠΕΞ» υποστηρίζει στην συνέχεια και διακηρύσσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απέναντι σε αυτό το δίπολο, το οποίο στη δεδομένη περίοδο έχει κοινό πολιτικό συμφέρον από την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκ νέου ανάδειξη ελεγχόμενων πολιτικών παραγόντων της μειονότητας (κυρίως ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.)».
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «άνθρωποι της μειονότητας όπως η Σουλεϊμάν Σαμπιχά (ρομά) λειτουργούν ως τα θύματα της πολιτικής του προξενείου» και προσθέτει πως «η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από δεκαπενταετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται».
Όπως υπογραμμίζει «η κυρία Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από την μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις το ΥΠΕΞ, “πολιτικό σουλάτσο” σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ., ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικανό πρόξενο, “διαχειρίστρια” προγραμμάτων επιμόρφωσης ρομά κτλ».
Καταλήγοντας υποστηρίζει πως από τον συγκεκριμένο αποκλεισμό αυτοί που ενοχλήθηκαν είναι «άνθρωποι του συστήματος, ακροδεξιά και δεξιά στοιχεία, εξαρτημένες φυλλάδες που αντιμάχονται τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι γραφικοί πολιτικοί (Παγκαλος)» κ.ά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν πάντως επιθυμεί ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να την συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό του Ποταμιού, ή τα άλλα κόμματα τα οποία σκίζονται για την παρουσία της, και τότε θα διαπιστωθεί για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλά ή άσχημα που την απέρριψε.