Ειδήσεις

Published on May 24th, 2014 | by fileto

0

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών, στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια – Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.

O σεισμός ήταν επιφανειακός και προκάλεσε πανικό τόσο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημίες αλλά και στην  Τουρκία όπου αναφέρονται αρκετοί τραυματίες.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστας Κατσιμίγας τονίζει ότι: “η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ δηλώνει ότι ζημίες σε ορισμένα κτίσματα σημειώθηκαν μόνον στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη ενώ το σεισμικό φαινόμενο ελέγχεται συνεχώς από τους δεκαοκτώ συνολικά σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι κατά μήκος διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της Περιφέρειας.

Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και εμφανίστε απόλυτα καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα”.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Και η Βουλγαρία στο νότιο τμήμα της ταρακουνήθηκε αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Ανάστατοι πετάχτηκαν από τα σπίτια και τα καταστήματα οι κάτοικοι Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και σε όλους τους οικισμούς της περιφέρειας και στιγμιαία προκλήθηκε ταραχή.

Οι πληροφορίες από την Τουρκία μιλούν για τραυματισμούς κατοίκων στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από τα σπίτια και τα καταστήματα, καθώς την ώρα του σεισμού λόγω και της ημέρας όλοι ήταν σε απασχόληση ή στην αγορά.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, και μάλιστα σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ισχυροί μετασεισμοί θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η σεισμική δόνηση  έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Σμύρνη, Αττάλεια).

Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. O δήμαρχος Δαρδανελλίων έκανε λόγο μάλιστα για 100 παρόμοιους τραυματισμούς, ενώ στην Ίμβρο έχουν καταρρεύσει κτίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής έχει τραυματιστεί ελαφρά μια βρετανίδα τουρίστρια, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λήμνου. Στο νησί ο υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

Το νοσοκομείο της Λέσβου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/258635/ishuros-seismos-stis-1225-to-mesimeri-/#ixzz32dHZ5S91
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑