Άποψη - Γνώμη

Published on May 31st, 2014 | by fileto

0

Κόμματα στην ρουφήχτρα των εξελίξεων

Οι εκλογές τελείωσαν και τα μηνύματα είναι μη αποδεκτά για τα κόμματα τα οποία συνθλίβονται στις πλάκες του δικομματισμού όπως αυτός διαμορφώνεται.

Τελικά το δίπολο έχει ξεκαθαρίσει και είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ υπάρχει προβληματισμός εξ αιτίας του χαμένου ποσοστού που όπως δείχνουν τα πράγματα θα προσπαθήσουν να το συνεφέρουν και οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στην κεντροδεξιά προφανώς θα φέρουν στο κόμμα κάποιους από τους ήδη ανεξάρτητους, τους πικραμένους και τους αδικημένους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη οδεύουν πολλά στελέχη της κεντροαριστεράς, παλιές φίρμες του κραταιού ΠΑΣΟΚ του 80 και του 90, στελέχη μικρά και μεσαία που στήριξαν επιλογές πασοκογενείς αλλά και στελέχη από την αριστερά η οποία προσπάθησε να το παίξει κεντροαριστερή αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους πιστούς της στα τελευταία δύο χρόνια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ ή η ΕΛΙΑ ή τέλος πάντων κάθε πασοκογενής έκφραση και όπως όλα δείχνουν υπάρχει σκεπτικισμός για τον προσανατολισμό που θέλουν όλες αυτές οι ομάδες μια που απώτερος σκοπός τους είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε μέσον και τρόπο, αλλά και με κίνηση η οποία θα τους δώσει ποσοστό συμμετοχής σε νέο ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ο ανασχηματισμός ο οποίος είναι προ των πυλών θα δείξει και κατά που τραβάει η όλη κατάσταση και το κλίμα στο οποίο θα ευδοκιμήσουν οι νέες συνεργασίες στο  δίπολο.

Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στις ευρωεκλογές;» μια και όλοι δίνουν την δική τους εκδοχή.

Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στο ποιος θα γλυτώσει από την κρεατομηχανή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Τα θέματα της καθημερινότητας συνεχίζουν να απασχολούν και να βασανίζουν τους Έλληνες οι οποίοι προφανώς και δεν έδειξαν στις ευρωεκλογές την μανία τους κατά των μέτρων της κυβέρνησης μια και πείσθηκαν εν μέρει για την αναγκαιότητά τους ή φοβήθηκαν τα χειρότερα αν τελικά ο κ. Βενιζέλος παίρνοντας ένα χαμηλό ποσοστό έφευγε από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Η ΔΕΗ απλήρωτη ή με δόσεις, φαρμάκι και το χαράτσι της ΝΕΡΙΤ, φόροι για τα ακίνητα έρχονται οσονούπω, φόροι της νέας φορολογικής δήλωσης, απλήρωτα ασφάλιστρα από τους επαγγελματίες, απλήρωτα ενοίκια καταστημάτων και βέβαια μια μόνη ελπίδα …ο τουρισμός!

Ποιος θα πρωτοκονομήσει από το πολύβουο μελίσσι των τουριστών που θα έρθουν; Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί στο τέλος της σεζόν.

Πόσα θα κονομήσει το κράτος από αυτή την μεγαλειώδη και πολυδιαφημισμένη καμπάνια της αθρόας εισόδου τουριστών στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι; Κι αυτός ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος.

Το ζητούμενο είναι η καθημερινότητα του πολίτη και όχι η πολιτική σκακιέρα η οποία νοιάζεται πως θα παίξουν οι δύο πλέον παίχτες και ποιους θα έχουν ως συμμάχους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ο πρώτος στόχος για την διάλυσή τους αν και ο Καμμένος λέει δεξιά και αριστερά πως αν το τολμήσουν εξωγενείς παράγοντες αυτόν τον διαμελισμό θα έχουν να κάνουν μαζί του. Μα καλά μέχρι σήμερα έχουμε δει έναν απίστευτο διαμελισμό του κόμματός του ο οποίος συνεχίζεται. Δηλαδή πότε θα αντιδράσει; Αν μείνει με τρείς βουλευτές;

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να εκραγεί και οι κουβέντες που ακούγονται εκατέρωθεν των στελεχών τους δίνουν την εντύπωση πως τελικά άλλος για την ΕΛΙΑ θα πάει και άλλος για τον Τσίπρα.

Ήδη τα όργανα άρχισαν και είναι θέμα ημερών πια να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις στο κόμμα αυτό της Αριστεράς που έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση συνεργασίας αλλά κουράστηκε και απέσυρε την πλάτη πέφτοντας στον γκρεμό.

Πολύδωρας, Ψωμιάδης, ΛΑΟΣ και λοιποί δεξιοί συγγενείς τελικά θα επιλέξουν την επιστροφή στο μαντρί γιατί δεν τους παίρνει με τα ποσοστά που πήραν στις ευρωεκλογές να συνεχίσουν την πορεία τους στο μέλλον. Νερό κι αλάτι.

Αλήθεια τι μένει τελικά. Το Ποτάμι. Ανεξήγητο εγχείρημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο διάσπασης ενός χώρου και επαναφοράς του δια της εις άτοπον απαγωγής. Το έργο το έχουμε ξαναδεί αλλά σε άλλη βέρσιον.

Οι εξελίξεις είναι κοντά και η ρουφήχτρα ανάμεσα στους μεγάλους παίχτες ήδη έχει ξεκινήσει να στροβιλίζει.

Ποιους θα καταπιεί; Ο χρόνος θα το δείξει και οι ανάγκες για κυβερνητική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας. Το θέμα είναι αν θα αντέξει το σενάριο!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑