Ειδήσεις

Published on June 5th, 2014 | by fileto

0

Ηλεκτρονικό δίχτυ στα σύνορα απόκτησε η αστυνομία

Τη νέα εποχή της Ελληνικής Αστυνομίας, και ειδικότερα την ψηφιακή και την ηλεκτρονική, ανέλυσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.), που έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία στον 3ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, ο ρόλος του οποίου θεωρείται κομβικός για τον έλεγχο των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Την παρουσίαση του κέντρου έκανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, ταξίαρχος Αλέξανδρος Σούκουλης, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Δημήτρη Τσακνάκη και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Αθανάσιου Ανδρεουλάκου, καθώς και αρμόδιων ανώτατων αξιωματικών.

Ο κ. Δένδιας εστίασε την ομιλία του όχι μόνο στο συγκεκριμένο κέντρο αλλά και στις ριζικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και σχηματίζουν, όπως σημείωσε, το νέο υπερσύγχρονο πρόσωπο του Σώματος.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ψηφιακή εποχή της αστυνομίας παρέχει επί της ουσίας τη δυνατότητα «της μεταφοράς του αστυνομικού τμήματος στο περιπολικό» και μια σειρά άλλες δυνατότητες που μεταμορφώνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα και τις άλλες λειτουργίες.

Οι άξονες που θα στηριχτεί αυτή η ηλεκτρονική μεταρρύθμιση είναι:

– Η πρόσβαση του αστυνομικού που βρίσκεται στον δρόμο σε κάθε πληροφορία και στοιχείο που χρειάζεται.
– Το σύστημα APNR, που εξασφαλίζει την ανίχνευση κλεμμένων οχημάτων.
– Ένα νέο τρόπο μετακίνησης και ανταλλαγής εσωτερικών εγγράφων στην αστυνομία, για να τελειώσει αυτός ο «χαρτοπόλεμος», όπως τόνισε ο υπουργός, και να επισπεύδεται η ανταλλαγή και η μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών.
– Το σύστημα E-ΤAP, που αφορά στην άμεση ηλεκτρονική ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων.
– Η ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν.
– Η επέκταση των δυνατοτήτων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γνωστό ως σύστημα Ε-Crime.
– Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το C.O.P. και πιο συγκεκριμένα το τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο, δηλαδή η δυνατότητα να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα Αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην ηλεκτρονική μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνεται το «Smart Boarders», που είναι το ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών, και απετέλεσε και αντικείμενο της Ελληνικής Προεδρίας, και τέλος τα ευρύτερα συστήματα ανάλυσης πληροφοριών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι όλα αυτά είναι δρομολογημένα και θα υλοποιούνται σταδιακά τους επόμενους 24 έως 30 μήνες.

Ειδικά για το κέντρο που παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. για τη μετανάστευση, όπως είπε ο κ. Δένδιας, «προβλέπεται να ολοκληρωθεί στον Έβρο μέσα στο 2015 και ως πρόβλεψη είναι η επέκταση του συστήματος αυτού και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με στόχο να θωρακιστεί η χώρα από την παράνομη μετανάστευση ή και τη σκέτη εγκληματικότητα».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός επικοινώνησε με αστυνομικούς που υπηρετούν σε διάφορα ακριτικά σημεία, και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λέσβο, στη Χίο στη Σάμο, στην Κω και στη Ρόδο και τους ευχαρίστησε για τη δουλειά που κάνουν.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑