Ειδήσεις

Published on June 12th, 2014 | by fileto

0

Οι Αζέροι πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει ο ΤΑΡ

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ έρχεται σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στην Αθήνα την Κυριακή για να τερματήσει τις εκρεμμότητες που αφορούν τις ενεργειακές επενδύσεις του Αζερμπαιτζάν στην χώρα μας.

Οι συζητήσεις θα αφορούν την έναρξη των εργασιών της κατασκευής του TAP και την ολοκλήρωση της πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία ενέργειας των Αζέρων, τη Socar.

Αν πριν από έναν χρόνο ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο παρασκήνιο, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να μη δοθεί η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, το στοίχημα αυτή τη φορά είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία συναντά εμπόδια στην Κομισιόν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η υπόθεση θα ξεμπλοκάρει σύντομα, καθώς τα σχετικά μηνύματα της ελληνικής πλευράς δόθηκαν, κατόπιν συνεννόησης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός, παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο Αζέρος αξιωματούχος κ. Αλίεφ, ο οποίος θα δει Βενιζέλο, Παπούλια, Τσίπρα,  θα είναι η προώθηση των έργων για τον αγωγό TAP, τα οποία έχουν μπλοκάρει λόγω κινητοποιήσεων στην Καβάλα (από όπου περνά ο αγωγός) και στις Σέρρες, λόγω προβλημάτων με την τοπική κοινωνία.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους της αζερικής κοινοπραξίας που θα παράσχει το φυσικό αέριο του αγωγού ότι το πρότζεκτ θα προχωρήσει στην ώρα του και επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους.
Αυτό σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μέσω πρωτοβουλιών που θα φέρουν σε συνεργασία τους εκπροσώπους των εταιρειών που εμπλέκονται στον TAP με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών που θεωρούν ότι θίγονται.πηγη: (ΤΑ ΝΕΑ, 12/6/2014)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑