Ειδήσεις

Published on June 13th, 2014 | by fileto

0

Βραβείο από τους Τούρκους για την Καβαλιώτισσα ιστορικό Ειρήνη Μπαλτά

Η Ελληνίδα ιστορικός Ευαγγελία Μπαλτά τιμήθηκε από τη Άγκυρα για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, της απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Αριστείας.

Η Ευαγγελία Μπαλτά εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και έχει ηγετική θέση στην μελέτη των λεγόμενων “Καραμανλίδικων”, του γλωσσικού ιδιώματος των ορθόδοξων χριστιανών της Μικράς Ασίας (αποτελεί παραλλαγή της τουρκικής και γράφεται με το ελληνικό αλφάβητο).

Φέτος η κυρία Μπαλτά είχε οργανώσει μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για τα καραμανλίδικα και τις άλλες μορφές γραφής των γλωσσών (αρμενική, λαντίνο ισπανοεβραϊκή, ελληνική) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας., στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Γενικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης.

Ποια είναι η Ευαγγελία Μπαλτά

H Ευαγγελία Μπαλτά γεννήθηκε στην Καβάλα το 1955. Σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1973-77) με υποτροφια ΙΚΥ και με υποτροφία του Ιδρύματος ”Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη (Paris I-Sorbonne) και Ecole Pratique des Hautes Etudes IV Section (1980-1983). Έγινε διδάκτορας της οθωμανικής ιστορίας το 1983. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 1979), στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (1978, 1984-1987) και δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ίδρυσης του (Κέρκυρα, 1985-1987). Από το 1987 εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας των οθωμανικών χρόνων και στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού. Παράλληλα με τα ερευνητικά της καθήκοντα σε προγράμματα του ΕΙΕ εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος για την ίδρυση του Μουσείου Ελιάς (Σπάρτη), του Μουσείου Λαδιού (Μυτιλήνη), τα Μουσεία Οίνου (κτήμα Χατζημιχάλη) και κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή). Ήταν επιστημονική υπεύθυνος στην αναστήλωση και αποκατάσταση του ΚAYAKAPI στο Urgup της Τουρκίας (Project Kayakapi, 2002-2008). Προσκεκλημένη από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού δίδαξε σε σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων.

Ιδρυτικό μέλος της συντακτικής ομάδας του ΟΙΝΟΝ ΙΣΤΟΡΩ διοργάνωσε επτά συνέδρια (2000-2008). Απο τo 2008 διοργανώνει Διεθνείς Επιστημονικές Συναντήσεις για τις Καραμανλίδικες Σπουδές και από το 2011 διδάσκει στο Intensive Ottoman and Turkish Summer School of Harvard University’s Department of Near Eastern Languages and Civilizations (Cunda Adasi-Ayvalik). Είναι μέλος εκδοτικών επιτροπών σε ιστορικά περιοδικά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Πηγή: Βράβευση για την ιστορικό Ευαγγελία Μπαλτά: Ελαβε το παράσημο του Τάγματος της Αριστείας από την Αγκυρα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/159216#ixzz34YHm1uVc


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑