Ειδήσεις

Published on June 19th, 2014 | by fileto

0

Τα μπουρίνια προξενούν καταστροφές στην ΑΜ-Θ

Ο άστατος καιρός και τα ξαφνικά μπουρίνια που ξεσπούν τις τελευταίες μέρες στην Αν. Μακεδονία και Θράκη έχουν ως αποτέλεσμα να προξενούνται καταστροφές σε καλλιέργειες, δάση, κήπους και να καίγονται από τους κεραυνούς ακόμη και μετασχηματιστές της ΔΕΗ σε οικισμούς και αντλιοστάσια.

Για παράδειγμα στην περιοχή Σαπών Ροδόπης από την ισχυρή νεροποντή έχουν πλημμυρήσει και καταστραφεί καλλιέργειες με σιτάρια, μπάμιες, ηλίανθους και λαχανικά. Ξηλώθηκαν τα σκέπαστρα από θερμοκήπια και πολλές περιοχές του εύφορου κάμπου της Θράκης είναι πλημμυρισμένες.Στην ίδια περιοχή έχουν καεί μετασχηματιστές της ΔΕΗ σε αντλιοστάσια του δήμου Μαρώνειας – Σαπών με αποτέλεσμα η ΔΕΗ με τους τεχνικούς της να δίνει μεγάλο αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σε Θάσο και Σαμοθράκη οι λιγοστοί τουρίστες του Ιουνίου τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα και προσπαθούν να βρουν ευκαιρίες να μην χάσουν τα μπάνια και τις διακοπές τους.

Στην Καβάλα και την Δράμα όπου το πρόβλημα στα Τενάγη των Φιλίππων με τα πλημμυρισμένα χωράφια πήγε να αποκατασταθεί ο εφιάλτης ξαναγύρισε, ενώ όγκοι νερού από την Βουλγαρία όπως προειδοποιούν οι αρχές της γειτονικής χώρας θα περάσουν μέσα από ποτάμια και χειμάρους στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Ισχυρή βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από αέρα και χαλάζι σημειώθηκε, επίσης, στη Νιγρίτα, στο Σιδηρόκαστρο, στην Ηράκλεια, στα Πορόια και στο Θολό στις Σέρρες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε 10 περιπτώσεις για κοπές δένδρων και τρεις περιπτώσεις για άντληση υδάτων.

Στον νομό Σερρών, ανυπολόγιστο θεωρείται το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε σε καλλιέργειες η χαλαζόπτωση. Από το χαλάζι, που σε πολλές περιοχές ξεπερνούσε το μέγεθος του καρυδιού, καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις με σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκια, ντομάτες, καρπούζια και πεπόνια, στη νότια πλευρά του δήμου Ν.Ζίχνης, του δήμου Εμμανουήλ Παππά και του δήμου Σερρών. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, επίσης, οι καλλιέργειες στο Γάζωρο, στο Παραλίμνιο, στο Νεοχώρι, στο Ψυχικό, στο Βαλτοτόπι, στο Σκούταρι, στην Αγία Ελένη, στο Κουβούκλιο, στη Βαμβακούσα και σε πολλά άλλα χωριά.  Από τη χαλαζόπτωση, σύμφωνα με τους κατοίκους του Παραλιμνίου, σταθμευμένα αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, ενώ ο δυνατός αέρας που φυσούσε είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα, που με τη σειρά τους έκοψαν καλώδια της ΔΕΗ.

Ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή αλλά ως φαίνεται δεν επαρκεί αν τα φαινόμενα συνεχιστούν και μάλιστα με την ένταση των τελευταίων ημερών.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑