Ειδήσεις

Published on June 21st, 2014 | by fileto

0

Προλάβετε τα εγκεφαλικά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Η κολπική μαρμαρυγή μια από τις συχνότερες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αφορά ένα στα τέσσερα άτομα άνω των 40 ετών. Οι πάσχοντες έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, με αυξημένη πιθανότητα θανάτου (20%) και αναπηρίας (60%). Το πρόγραμμα NEDAFISP του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εδώ και δύο χρόνια εντοπίζει άτομα με αυξημένο κίνδυνος νόσησης αλλά καιασθενείς που χρήζουν κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία, με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσχέρειες στη λειτουργία τους, λόγω ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού, οι Σταύρος Κωνσταντινίδης, καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας, επικεφαλής της Νευρολογικής Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο, εκπονούν το πρόγραμμα «Δίκτυο Έγκαιρης Ανίχνευσης Κολπικής Μαρμαρυγής και Πρόληψης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Β.Α. Ελλάδα (NEDAFISP).

Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού Επεισοδίου
Το εν λόγω πρόγραμμα πήρε το 5ο βραβείο το 2011 στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού Επεισοδίου, που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την κολπική μαρμαρυγή και τη σχέση της με την εμφάνιση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην εκστρατεία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 45 οργανισμοί ασθενών και επαγγελματιών υγείας και υποβλήθηκαν προγράμματα ευαισθητοποίησης για την ασθένεια από μεμονωμένα άτομα, ομάδες ασθενών και επαγγελματίες υγείας από 36 χώρες. Μετά την αξιολόγηση όλων των προγραμμάτων από Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων, 184 προκρίθηκαν στην φάση της ψηφοφορίας κοινού. Το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει τα προγράμματα που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Η Ελλάδα, συμμετείχε με πέντε προγράμματα και το NEDAFISP αναδείχθηκε πέμπτο στην γενική κατάταξη.

πηγη: health.in.gr

health.in.gr/news/healthpolicies/article/?aid=1231328673


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑