Ειδήσεις

Published on June 24th, 2014 | by fileto

0

Φράκαρε η Νυμφαία από Βουλγάρους και Ρουμάνους

Τα Σαββατοκύριακα τώρα που μπήκε το καλοκαίρι για τα καλά είναι εφιάλτης για Βουλγάρους και Ρουμάνους η είσοδο στην Θράκη από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας στην Κομοτηνή.

Λίγο το προσωπικό της ΕΛΑΣ στο σημείο και πολύς ο συνωστισμός, σε ένα κομβικό πλέον σημείο εισόδου στην χώρα μας από χώρες (υποτίθεται) μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Να σημει’ωσουμε ότι 44.382  άτομα εισήλθαν στη χώρα από το τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαία Ροδόπης και 19.935 άτομα εξήλθαν μόνο κατά τη διάρκεια της 21ης Ιουνίου δημιουργώντας για μια ακόμη φορά ουρές πολλών χιλιομέτρων και απίστευτη ταλαιπωρία.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή στην οποία τονίζει: «Καταλαβαίνουμε την αγανάκτηση που προκαλεί στους πολίτες η ταλαιπωρία αυτή, είναι όμως άδικο να εκφράζεται με τη μορφή επιθετικής φραστικής διαμαρτυρίας στο πρόσωπο των αστυνομικών υπαλλήλων  οι οποίοι καταβάλλουν υπερφιλότιμες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη και συντομότερη εξυπηρέτηση των πολιτών που διέρχονται από το σημείο”.

 

“Στο σημείο υπηρετούν δεκατέσσερις  Έλληνες αστυνομικοί, όλοι κι όλοι, που κατανέμονται στις βάρδιες και σαφώς τη θερινή περίοδο που θα χρειαστεί να λάβουν τις κανονικές άδειές τους, αναπόφευκτα ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 1/3 που είναι το προβλεπόμενο ποσοστό και σε συνδυασμό με το δεδομένο της ολοένα αυξανόμενης κίνησης η ταλαιπωρία θα ενταθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για τους συναδέλφους – μέλη μας που εργάζονται εκεί.

Εκτός του ανεπαρκούς αριθμού αστυνομικής δύναμης αλλά και της επικίνδυνης, κατ’ εμάς, πρόβλεψης της διακρατικής συμφωνίας που υποχρεώνει τα μέλη μας σε άοπλη εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες, προβλήματα στην ομαλή ροή της εισόδου – εξόδου από την χώρα μας των διερχόμενων πολιτών, δημιουργούνται και από τον ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί οι συνάδελφοι έχουν στην διάθεσή τους μόνο δύο passportreader για τον έλεγχο διαβατηρίων υπηκόων τρίτων χωρών, παρότι τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο αναγκαίος αριθμός (ειδικά κατά τη θερινή περίοδο) είναι τέσσερις, για να ελέγχονται γρηγορότερα τα διαβατήρια και να μην καθυστερεί η κίνηση των υπολοίπων πολιτών Ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπρόσθετα δε, συχνά το δίκτυο παρουσιάζει προβληματική λειτουργία, «πέφτει» για αρκετές ώρες εξαιτίας της ασύρματης λήψης, με αποτέλεσμα μέχρι την αποκατάστασή του να είναι αδύνατος ο έλεγχος και να προκύπτει καθυστέρηση για την οποία  σαφώς δεν ευθύνονται οι συνάδελφοί μας.

Απορίας άξιο αποτελεί δε, ο μη εφοδιασμός τους μέχρι και σήμερα με αλεξίσφαιρα γιλέκα και οι πρόχειρες εγκαταστάσεις όπου αναγκάζονται να εκτελούν υπηρεσία και σαφώς δεν προσφέρουν ούτε την υποτυπώδη ασφάλεια και κάλυψη στους συναδέλφους.

Άοπλοι στη μέση του πουθενά, σε βουλγάρικο έδαφος που η προσέγγισή του από το κοντινότερο σημείο της πόλης μας απαιτεί τουλάχιστον είκοσι λεπτά της ώρας και κατά την χειμερινή περίοδο πολύ περισσότερο λόγω των χιονοπτώσεων, χωρίς αλεξίσφαιρα, σε εγκαταστάσεις που ούτε την στοιχειώδη ασφάλεια – κάλυψη δεν προσφέρουν, με ελλειμματική δύναμη, με συχνά και αρκετές φορές πολύωρα προβλήματα δικτύου επικοινωνίας, καλούνται οι αστυνομικοί να ανταπεξέλθουν στο υπηρεσιακό τους καθήκον. Δεν τοποθετήθηκε ούτε καν ένα αλεξικέραυνο παρά του γεγονότος ότι στο σημείο παρουσιάζεται ιδιαίτερα συχνά το φαινόμενο πτώσης κεραυνών”.

Όσον αφορά στην κίνηση:

-Τον μήνα Μάιο 2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 71.140 ατόμων (εκ των οποίων 22.941 ημεδαποί και 48.199 αλλοδαποί) και έξοδος 94.520 ατόμων (εκ των οποίων 20.734 ημεδαποί και 73.786 αλλοδαποί).

– Την εβδομάδα από 01-06-2014 έως 08-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 18.604 ατόμων (εκ των οποίων 6.965 ημεδαποί και 11.639 αλλοδαποί) και έξοδος 20.838 ατόμων (εκ των οποίων 6.161 ημεδαποί και 14.677 αλλοδαποί).

-Την εβδομάδα από 09-06-2014 έως 14-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 21.687 ατόμων και έξοδος 26.345 ατόμων.

-Από 15-06-2014 έως 20-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 19.024 ατόμων και έξοδος 23.221 ατόμων.

– Στις 21-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στη χώρα  44.382  ατόμων και έξοδος  19.935 ατόμων.

Πρότασή της Ένωσης εξακολουθεί να αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, «με προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στελέχωσή της με την διαδικασία της Νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας, η μεταφορά της σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος και για τους πολίτες και για τους αστυνομικούς, που αυτή την στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο, ο εφοδιασμός των συναδέλφων μας με αλεξίσφαιρα γιλέκα, η εγκατάστασή τους σε κτίρια που παρέχουν εχέγγυα ασφάλειάς τους, ήτοι αλεξίσφαιρη προστασία, ο εφοδιασμός τους με υπηρεσιακό όπλο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, είτε με αλλαγή των προβλεπομένων στην διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί, είτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο (εφόσον το επιτρέπει και η νομοθεσία της γείτονος χώρας) χορήγησης από τις Βουλγαρικές Αρχές προσωρινής άδειας οπλοφορίας αποκλειστικά για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και κατά τη διάρκεια αυτής και τέλος  με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των διερχόμενων πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας προτείνεται η παροχή του δικτύου με ενσύρματη σύνδεση με δεδομένο ότι η δυσλειτουργία του οφείλεται αποκλειστικά στην ασύρματη σύνδεση προκειμένου να απαλειφτούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα».

Αθάνατη Ελλάδα της τουριστικής ανάπτυξης!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑