Άποψη - Γνώμη

Published on June 26th, 2014 | by fileto

0

Δεν υπάρχει μία…

Μόνο εννιά στους εκατό ασφαλισμένους πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές πράγμα που σημαίνει ότι τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων πάνε για έναν Τιτανικό άνευ προηγουμένου.

Εν τω μεταξύ μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο είναι ένα βουνό που συσσωρεύεται πάνω σε ένα άλλο βουνό και φυσικά εγκυμονεί κινδύνους κατάρρευσης.

Η αγορά ασφυκτιά από τους χαμηλούς τζίρους, την εξοντωτική φορολόγηση και το ανελέητο κυνηγητό από τους μηχανισμούς, ενώ ίχνος ανάπτυξης δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Η πολυδιαφημισμένη τουριστική ανάπτυξη με την κολοσσιαία είσοδο τουριστών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό, γιατί ναι μεν έρχονται τουρίστες αλλά τα μαγαζιά είναι άδεια και οι τσέπες των επισκεπτών έχουν καβούρια με μεγάλες δαγκάνες.

Λεφτά στο κουτί του κράτους δεν μπαίνουν και ο Έλληνας πολίτης βλέπει ότι η περίπτωσή του αντιμετωπίζεται από την πολιτική ηγεσία με απάθεια και στρέβλωση.

Μια άτυπη περίπτωση στάσης πληρωμών δείχνει να αγκαλιάζει την χώρα όχι γιατί οι πολίτες δεν θέλουν να ανταποκριθούν αλλά γιατί δεν τους έχει απομείνει ευρώ στο παντελόνι τους.

Ειδικά οι επαγγελματίες νοιώθουν ότι είναι τα αποπαίδια της χώρας αυτής με δυσβάστακτες φορολογίες και σκληρά μέτρα στα οποία δεν έχουν διάθεση να δώσουν  άφεση.

Μέσα σε όλα αυτά διάχυτη είναι η ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών από το γεγονός ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν κάνει ακόμη φορολογική δήλωση, ελάχιστες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός από δύο στοιχεία.

Πρώτον στο σύστημα του Taxisnet υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αποθηκευμένες δηλώσεις, ο οποίες όμως δεν κατατίθενται αν και είναι έτοιμες. Οι φορολογούμενοι βλέπουν στην εκκαθάριση το ποσό που πρέπει να πληρώσουν και δεν καταθέτουν τη δήλωση!

Δεύτερον, παρά την  προειδοποίηση από το ΥΠΟΙΚ ότι θα καθυστερήσει το κοινωνικό και το οικογενειακό επίδομα, οι φορολογούμενοι δεν έσπευσαν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους.

Τα εκκαθαριστικά τη φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα βαριά και τσουχτερά και μαζί με το πακέτο των φόρων ακινήτων δημιουργούν ένα ασήκωτο βάρος για τους φορολογούμενους Έλληνες.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ανείσπρακτο παραμένει το 71,5% των φόρων από την ακίνητη περιουσία στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 όταν αρχίσουν να αποπληρώνονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 είχε εισπραχθεί μόνον το 28,5% των εσόδων από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία , ήτοι 1,16 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 333 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 220 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 379 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 31εκατ. ευρώ και τον Μάιο 200 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει 3,93 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ποια από όλα αυτά θα μαζέψει ο νέος τσάρος της οικονομίας; Μάλλον πολύ λιγότερα από όσα είχε προϋπολογίσει ο προκάτοχός του.

Το τραγικό είναι ότι η αγορά έχει πεθάνει. Μετρητό δεν κινείται, πελάτες δεν υπάρχουν, οι παραγγελίες εκτελούνται με μετρητά.

Πόσο μπορεί να αντέξει μια τέτοια οικονομία;. Πολύ λίγο χρονικό διάστημα και το πιο τραγικό είναι ότι όλοι βλέπουν το πλοίο να πηγαίνει στα βράχια και κανείς δεν κάνει από την γέφυρα τίποτε, μα τίποτε.

Έχουν αφεθεί όλα στο έλεος του Θεού. Η στάση πληρωμών είναι δεδομένη και το Κράτος είναι έτοιμο να βαρέσει κανόνι. Σύντομα θα ακουστεί η κανονιά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑