Ειδήσεις

Published on June 28th, 2014 | by fileto

0

Γυμνή η αλήθεια για τη Θράκη στην εκπομπή του Τέλογλου

Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014, το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ)» ένας πολιτικός σχηματισμός, που ο ιδρυτής του Αχμέτ Σαδίκ είχε ταυτίσει με τον τουρκικό εθνικισμό και την ωμή παρέμβαση της Τουρκίας στους τρείς νομούς της Θράκης, παίρνει 26% στην Ξάνθη και 42% στη Ροδόπη, προσεγγίζοντας σε ορισμένα μειονοτικά κεφαλοχώρια, το 90% των ψήφων.

Το κόμμα ζητά να ακουστεί από την Ευρώπη και την Αθήνα, δίνοντας την εντύπωση ότι  απέβλεπε σε μία δημοψηφισματικού χαρακτήρα ψήφο.

Το αποτέλεσμα έφτασε και στην Αθήνα, και οι πιο έμπειροι δεν εξεπλάγησαν:

«Βλέποντας τα χρώματα του εκλογικού χάρτη, και βλέποντας ότι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα είχε δικαίωμα να επιλέξει το χρώμα της, εγώ πληγώθηκα όπως και όλοι οι συμπολίτες μου για το γκρίζο των νομών Ροδόπης και Ξάνθης» λέει ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία.

Το μειονοτικό κόμμα όμως, δεν προέκυψε εκ του μηδενός στις ευρωκάλπες. Ήδη συνδυασμοί υποστηριζόμενοι από αυτό, είχαν κατεβεί στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, αρνείται κάθε σχέση με το τουρκικό κράτος:

«Υπάρχει ένας μύθος στη χώρα μας όσον αφορά τη μειονότητα. Ότι αποτελεί απειλή και κίνδυνο για την Ελλάδα, και χειραγωγείται από το προξενείο και την Τουρκία, που δίνει μια γραμμή» λέει ο Οζάν Αχμέτογλου.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Αμούτζας (Αντιπολίτευση Δήμος Ιάσμου), υποστηρίζει πως το τουρκικό προξενείο παρενέβη στις εκλογές και «έγιναν όργια. Κάθε μέρα γινόταν πολιτική παρέμβαση και οι μουφτήδες έλεγαν στον κόσμο τι να ψηφίσει».

Η συναλλαγή τοπικών πολιτικών και αρχών με το προξενείο της Τουρκίας έχει ιστορία στην περιοχή, από την περιοχή των διοικητικών διακρίσεων εις βάρος των μειονοτικών, τις οποίες κατήργησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991:

«Δεν τολμούσαμε να υψώσουμε ανάστημα στην Τουρκία, ο πρόξενος αλώνιζε ελεύθερα, και εμείς κυνηγούσαμε τον απλό Μουσουλμάνο πολίτη με αποτέλεσμα να τον στρέψουμε στις αγκάλες της Τουρκίας» λέει ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ωστόσο δεν αρκεί η παρέμβαση ενός κράτους για να εξηγήσει την μαζική ψήφο στο ΚΙΕΦ. Ο κόσμος της Θράκης, (Χριστιανικός και Μουσουλμανικός), ζουν δίπλα δίπλα αλλά χωριστά. Για πολλούς μειονοτικούς υπάρχει η αίσθηση μέσα στην κρίση, ότι τα πράγματα μένουν ακίνητα.

Όλα αυτά και άλλα παρουσίασε ο Τάσος Τέλογλου στην εκπομπή του χθες βράδυ στο Star για τη Θράκη και έκλεισε με την πρωτοβουλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη για επανεργοποίηση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Πριν να είναι αργά αναμένομεν!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑